Vysokoškolské technické obory v Plzni už 70 let! Výročí připomíná i výstava…

15.09.2019 11:02

S výukou vysokoškolských technických oborů se v Plzni začalo v roce 1949. Tehdy škola spolupracovala hlavně se Škodovými závody. ZČU si nyní výročí připomene nejrůznějšími akcemi.

Fakulta elektrotechnická_výuka Fakulta elektrotechnická_výuka
budova VŠSEFakulta elektrotechnická_výukaPromoce strojních inženýrů _1959výstava v Plznivýstava k výročí v Plzni

17. října to bude 70 let od doby, kdy byla v Plzni zahájena vysokoškolská výuka technických oborů – strojírenství a elektrotechniky. Zajišťovala ji tehdy pobočka pražského Českého vysokého učení technického. Následně vznikla Vysoká škola strojní a elektrotechnická v Plzni (VŠSE). Výročí připomíná Západočeská univerzita (ZČU) výstavou, časopisem, setkáním absolventů a zaměstnanců VŠSE a dalšími akcemi v průběhu nastávajícího akademického roku.

Výuka měla začít v roce 1950. Nadšení všech zapojených osob a finanční i personální pomoc Škodových závodů však umožnila otevřít školu už v říjnu 1949.

Vyučovalo se v budově bývalé Živnostenské a obchodní komory v sadech Pětatřicátníků, v současném sídle Fakulty právnické. Do prvního ročníku nastoupilo na strojní obor 67 a na elektrotechnický 27 studentů.

Na konci akademického roku 1949/1950 byla zřízena Vysoká škola strojní a elektrotechnická v Plzni jako samostatná fakulta v čele s děkanem. 1. října 1953 se pak VŠSE stala samostatnou vysokou školou vedenou rektorem. V roce 1960 se díky velkému zájm utvořily dvě samostatné fakulty - strojní a elektrotechnická.

V roce 1990 pak byla založena Fakulta aplikovaných věd. Její základy položila část kateder fakult strojní a elektrotechnické. V roce 2000 obohatilo plzeňskou techniku výzkumné centrum NTC (Nové technologie – výzkumné centrum), které se věnuje výzkumu, vývoji a inovacím pro průmyslové aplikace.

výstava k výročí v Plzni

„Technické vysokoškolské vzdělávání bylo v Plzni od samého počátku pevně spojeno s průmyslovou praxí,“ říká rektor ZČU Miroslav Holeček. Kromě Škodových závodů spolupracovala vysoká škola i s jinými tehdejšími průmyslovými podniky, jako byly Strojírny Holýšov, TOS Holešovice, TOS Holoubkov, ČKD Vysočany, MEZ Brno a další. „Ohromný rozvoj technického vysokého školství a aplikovaného výzkumu pak přinesla devadesátá léta, kdy se řada odborníků mohla vrátit na vysokou školu. I čistě teoretické obory dostaly nový impulz při spolupráci na projektech aplikovaného výzkumu,“ dodává rektor.

Výročí připomíná také výstava, která je po celé září k vidění před Studijní a vědeckou knihovnou Plzeňského kraje ve Smetanových sadech. Jednadvacet panelů seznamuje zájemce s historií technického vysokoškolského vzdělávání v Plzni od založení až po současnost. Na 17. října se pak chystá setkání absolventů a pracovníků VŠSE.

Svoji historii připomenou všechny tři technické fakulty také společným dnem otevřených dveří, který se uskuteční 29. ledna 2020.

 

Foto: ZČU

 

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24