Výstava evropského formátu v Plzni! K vidění Plzeňská madona a další jedinečná díla

11.12.2020 10:51

Západočeská galerie v Plzni zpřístupnila novou výstavu evropského formátu. V expozici Masných krámech jsou k vidění nejvzácnější středověká díla nacházející se na českém území.

201209_Plzenska_madona_1

Expozice v Masných krámech nazvaná Nad slunce krásnější. Plzeňská madona a krásný sloh představuje nejvzácnější středověká díla nacházející se na českém území i díla ze zahraničí. Jedinečná výstava potrvá do 28. března 2021.

K nejvýznamnějším exponátům nové výstavy patří především patronka města Plzně, Plzeňská madona. Ta byla a je po staletí patrně nejuctívanějším uměleckým dílem v Plzni. O její popularitě svědčí, že již záhy po svém vzniku se stala inspirací pro varianty, repliky či devoční kopie, vytvářené od počátku 15. století. Kult se intenzivně rozvinul v baroku a pokračoval po celé 19. století až do čtyřicátých let 20. století a dnes je opět v obnovován.

„Titul výstavy Nad slunce krásnější vyjadřuje vysoké estetické kvality Madony plzeňské a vyzdvihuje její význam: hříchem neposkvrněná Matka Boží, královna nebes, byla od středověku charakterizována jako sole pulchriora – krásnější než slunce," přibližuje spoluautorka výstavy Michaela Ottová.

Mezi další nejvýznamnější exponáty, jejichž zapůjčení je zcela jedinečné, patří Madona svatovítská, Madona březnická, Svatovítský veraikon, Sv. Petr ze Slivice, Monstrance z Chebu a řada dalších děl, která v Plzni nikdy nebyla k vidění.

K expozici byla vydána také stejnojmennou publikaci sloužící jako odborný a současně široké veřejnosti srozumitelný průvodce výstavou. Bližší informace včetně doprovodného programu naleznete na stránkách Západočeské galerie zde.

FOTO: Západočeská galerie v Plzni

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24