Výstava ledových soch letos nebude, pořadatel nechá sochy rozpustit

20.01.2021 13:20

Investice pořadatele na udržení soch je v řádech statisíců, a tak se majitel pořádající firmy rozhodl ledové sochy rozpustit. Navíc je firma kvůli výpadkům z léta i zimy v tíživé finanční situaci.

sochy

Výstava ledových soch v Plzni je hotová a už čeká zhruba měsíc a půl na otevření. Nakonec se ale neotevře. Podle pořadatele měla letos trvat půl roku.

Unikátní výstavu ledových soch pořádá Ice Factory v plzeňském pivovaru. Letošním tematem měl být mořský svět. Výstava se ale kvůli koronavirovým opatřením neuskuteční. Pořádající firma vypne chladící zařízení, aby se sochy rozpustily. Firma je navíc v zoufalé finanční situaci.

"Letošní ledové sochy jsou opravdovým skvostem s místy až 3,5 metru vysokými stavbami. Jedná se o podmořský svět ve skvělém prostředí i nasvícení. Bohužel pro nás, situace je již neudržitelná a velmi finačně náročná, ne-li likvidační. Nemožnost, po celém roce příprav a snažení se, ukázat tuto krásu je pro nás všechny trošku zdrcující. V příštích dnech se budeme snažit alespoň pořídit fotoreport z výstavy od počátků stavby až po finální výsledek," informuje Lukáš Toušek z ICE Factory.

Firma na výstavu objednávala stan už v únoru, práce na výrobě ledu začaly na jaře. "Je to 250 vytesaných ledových bloků, zhruba 30 tun ledu, které jsme vyráběli během března a dubna. Jen stan nás půl milionu korun," řekl dále Lukáš Toušek a připustil, že kdyby věděl, jaká bude situace, výstavu by vůbec nepořádal.

Navíc firma byla připravená i na protiepidemiologická opatření. Nakoupeny už měla veškeré potřeby pro dodržování opatření, dezinfekce apod. I to jí stálo nemalé prostředky.

Firma má obrovské náklady na chladící zařízení a ty už nemá z čeho platit. Sochy proto nechá rozpustit.

Teď se Lukáš Toušek bojí hlavně o existenci své firmy. "My jsme vlastně přišli i o letní sezonu, festivaly, teď i zimní. Vůbec nevím, co bude, zda firmu udržím," popisuje stav nouze majitel. Lituje i toho, že tyto nádherné sochy nikdo neuvidí.

V roce 2020 firma výstavu v plzeňském pivovaru prodlužovala o celý měsíc, byl o ní obrovský zájem. Nazvaná byla Cesta kolem světa a k vidění byly například exotická zvířata i postavy charakteristické pro známá místa po celém světě. Největším exponátem byla katedrála sv. Bartoloměje. Fotografie z výstavy najdete zde.

foto: ledové sochy výstava 2020 / Milan Janoch

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24