QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Výstava v Plzni představuje největší příběhy českého fotbalu - FOTKY

21.01.2020 14:02

GÓÓÓL je název zcela nové zážitkové výstavy v DEPO2015. Návštěvníkům představuje nevšední životy slavných hráčů a také je vytrénuje ve fotbalových dovednostech. Nechybí ani fotbalové kadeřnictví.

6
61234578910

Novou zážitkovou rodinnou výstavu mohou od 22. ledna vidět návštěvníci DEPO2015 v Plzni.  Děti a rodiče si na deseti stanovištích procvičí spolupráci a komunikaci, přesnost své střely nebo třeba taktiku. Součástí výstavy je síň slávy s předměty od FC Viktoria Plzeň, ve které jsou k nahlédnutí historické dresy, kronika klubu a další. Výstava čerpá z knihy Ondřeje Fuczika Hrdinové: Největší příběhy české kopané, jejíž ukázky jsou na výstavě k vidění. GÓÓÓL se do Plzně stěhuje ze Sladovny Písek, kde expozici navštívilo přes 30 tisíc lidí.

Výstava provází návštěvníky od her na malém plácku za městem až po profesionální utkání na stadionu. Děti si na naklápěcí plošině potrénují balanc, spolupráci a komunikaci. Na střelnici si zlepší přihrávku i přesnost své střely. Výstavní prostor o rozloze 500 metrů čtverečních  zaplnila také travnatá plocha s hřištěm, kde si děti sestaví týmy a zahrají si skutečný zápas. Rodiče jim mohou fandit z tribuny. Taktiku a správné rozestavění družstva ověří velký fotbalový pinball. A protože s mnohými fotbalisty se pojí i jejich ikonické účesy, na výstavě nebude chybět kadeřnictví. V něm se objeví například sušáky na vlasy, ze kterých budou hrát audio ukázky knihy Ondřeje Fuczika, které namluvil herec Ivan Trojan. V závěru výstavy se děti dostanou až do síně slávy.

Klub Viktoria Plzeň je partnerem výstavy, tváří GÓÓÓLU se stal fotbalista Daniel Kolář. "Daniel patří mezi největší klubové ikony naší novodobé historie. S Viktorií získal všech pět mistrovských titulů a byl u všech tří účastí v Lize mistrů. Je tedy ideálním patronem pro výstavu, kde si návštěvníci mohou prohlédnout řadu zajímavých předmětů spojených s největšími úspěchy našeho klubu,“ vysvětluje mluvčí Viktorie Václav Hanzlík.

"Koncept výstavy se mi moc líbí a věřím, že stejně to budou cítit i děti a jejich rodiče i ostatní návštěvníci. Doufám, že jich přijde opravdu hodně,“ věří Daniel Kolář.

Stěny kolem výstavního prostoru ozdobí velké plakáty potištěné ilustracemi Vojtěcha Šedy. Znázorňují příběhy českých fotbalistů, kteří se zachovali čestně a odvážně nejen ve fotbalových zápasech, ale také v osobním životě. Návštěvníci se tak dozví více o Josefu Bicanovi, Josefu Masopustovi nebo Pavlu Nedvědovi. 

K výstavě se chystá doprovodný program, na kterém se podílí FC Viktoria Plzeň. Jednou měsíčně tak mohou návštěvníci v DEPO2015 zažít nejrůznější fotbalové akce – například sledování fotbalového zápasu s živým komentářem bývalých hráčů Viktorky, besedy či fotbalové školičky.

Výstava je pro veřejnost otevřená do 30. června 2020 každý všední den od 13 do 18 hodin a o víkendu a státních svátcích od 10 do 18 hodin. Nejvíce si ji podle pořadatelů užijí děti ve věku od 5 do 12 let, děti do 10 let pak mohou vstoupit pouze v doprovodu rodičů. Od pondělí do pátku budou v dopoledních hodinách probíhat programy pro školy.

FOTO: Miroslav Chaloupek

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24