Vytrvalostní plavci v Plzni překonali světový rekord, plavali 14 dní

22.07.2022 20:59

Doposud byl v Guinessově knize rekordů světový rekord amerických plavců, nyní se tam ale zapíšou plavci z Plzně. Ti překonali v plzeňském bazénu světový rekord v plavání.

Světový rekord 1000 kmplavecká štafeta

Světový rekord amerických plavců zapsaný v Guinnessově knize světových rekordů překonala skupina vybraných plavců z plavecké školy Jiřího Řezáče. Plavci dokázali jako první a jediní na světě uplavat štafetovým způsobem vzdálenost 1 000 kilometrů, což se doposud žádným jiným plavcům před nimi nepodařilo. Rekord zaplavali v Plzni na Borech, v bazénu SK Radbuza v Kozinově ulici.

Plavci se věnují vytrvalostnímu plavání, nyní dokázali vytvořit nejdelší plaveckou štafetu na světě a tím získali nový světový rekord. Není to ale první rekord těchto plavců. Od roku 2008 získali plavci z této plavecké školy již 109 českých rekordů. 

Tento nový rekord přidali ke dvěma světovým rekordům, které vytvořil v roce 2013 Jiří Řezáč v plavání jednotlivců, další světový rekord, tentokrát ve štafetovém plavání.

Vzdálenost 1.000 kilometrů plavci zdolali za 13 dnů, 19 hodin a 48 minut. Po uplavání této vzdálenosti pak plavci pokračovali v plavání dál a skončili až v pátek 22.7. ve 12 hodin, tedy přesně 14 dnů od doby, kdy byla nejdelší plavecká štafeta na světě zahájena. Za 14 dnů plavci zdolali 1.011 kilometrů a 650 metrů.  

Na vytvoření světového rekordu se podílelo celkem 19 plavců z Plzně a Rokycan, většinou jde o amatérské plavce: Řezáč Jiří, Tolar Kamil, Kotlan Adam, Müllerová Thea, Tolarová Kateřina, Hron David, Suchá Barbora, Valdman Dora, Humlová Adéla, Šašková Lenka, Liška Jan, Contreras Jan, Bělík Michal, Procházková Nikola, Vorschnaider Michal, Bělíková Marie, Kartýsková Michaela, Lizcová Anna a Bělík Milan.

 

foto: Plavecká škola Jana Řezáče

 

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24