QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Výzkumná univerzitní centra v Plzni se mimořádně otevřou veřejnosti

22.05.2019 13:56

Také Západočeská univerzita v Plzni se připojí do premiérového festivalu Industry Open. Veřejnost se bude moct podívat do speciálních výzkumných center. Vstupenky jsou v prodeji!

zču1

Festival industriální kultury otevře od Škodovky přes vodárnu po štoly v Nevřeni technické památky i firmy po celém kraji v polovině června.

Regionální inovační centrum elektrotechniky (RICE) Fakulty elektrotechnické, dále výzkumné centrum Nové technologie pro informační společnost (NTIS) Fakulty aplikovaných věd a vysokoškolský ústav Nové technologie – výzkumné centrum (NTC) budou moci v červnu poznat návštěvníci festivalu Industry Open.

Festival industriální kultury otevře od Škodovky přes vodárnu po štoly v Nevřeni technické památky i firmy po celém Plzeňském kraji. Západočeská univerzita u toho nebude chybět. „Nedílnou součástí industriálního bohatství jakéhokoli regionu je síla samotných lidí, pracovníků v průmyslu. Právě o tuto složku úspěchu se stará Západočeská univerzita v Plzni a její technické fakulty,“ tvrdí organizátoři festivalu.

Festival se uskuteční od 14. do 16. června a centra Západočeské univerzity se do něj připojí hned první den. RICE chystá komentované prohlídky ve 13, 14 a 15 hodin. Exkurze povedou laboratořemi, které slouží k testování výkonové elektroniky – například motorů nebo pohonů důlních strojů. NTC, které zve na prohlídky ve 14, 15 a 16 hodin, návštěvníky seznámí s laserovými technologiemi pro zpracování materiálů a průmyslovou termografií - termometrií. Komentované prohlídky centra NTIS začnou také ve 14, 15 a 16 hodin a povedou do laboratoří neuroinformatiky, kybernetiky, geomatiky a mechaniky. Centrum ukáže i železnici ovládanou mozkovými vlnami, robotické artisty či virtuální 3D modely barokních památek v ČR a Bavorsku.

Festival Industry Open nabídne jedinečnou možnost navštívit místa, kam se běžně nedostanete. Těšit se můžete na komentované prohlídky, exkurze do výroby, jízdy historických vozidel, parní lokomotivy, hornický skanzen i bohatý doprovodný program pro celou rodinu.

Vstupenky jsou v prodeji online na portálu Plzeňská vstupenka i v Turistickém informačním centru na náměstí Republiky. Kompletní program včetně dalších podrobností najdete v článku zde.

FOTO: ZČU

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24