QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Záchranka nově vyjíždí od bazénu v Plzni na Slovanech - FOTKY

19.04.2021 18:58

Záchranná služba má na Slovanech nové výjezdové místo, dočasně je to areál bazénu. Záchranáři tu mají vše, co potřebují. Dohoda o této nové základně vznikla velmi rychle.
 

CG0A0568
CG0A0555CG0A0556CG0A0557CG0A0559CG0A0568CG0A0572CG0A0574

Výjezdové místo Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje v areálu bazénu na Slovanech vzniklo jako dočasné. Záchranka se sem přestěhovala kvůli rekonstrukci v areálu hasičů na Koterovské, kde měla svoji výjezdovou základnu pro Slovany a další přilehlé obce. Po dobu probíhající rekonstrukce ale hledali záchranáři "azyl". Kdyby se nepřestěhovali do areálu bazénu, vyjížděli by ze své hlavní základny na Borech. To by se ale dojezdové časy pro Slovany prodloužily.

"V pátek 9. dubna jsme během jedné směny odstěhovali všechny věci ze základny. Jsme rádi, že jsme tuto nabídku dostali, protože jediná další varianta byla, že toto výjezdové místo dočasně odsuneme na naši základnu v Plzni na Borech. Ale my z této základny odbavujeme nejen Slovany, ale také další obce jako je Starý Plzenec, Sedlec, Koterov a tímto ušetříme pět nebo šest minut cesty z Bor," řekl QAPu Vítězslav Sladký ze záchranné služby s tím, že dohoda byla velmi rychlá. To ostatně potvrdil i ředitel bazénu v Plzni na Slovanech.

CG0A0555"My máme se Zdravotnickou záchrannou službou Plzeňského kraje dlouhodobě dobré vztahy, protože naši plavčíci k nim chodí na školení a různé kurzy. A když jsme se dozvěděli, že záchranná služba hledá dočasné výjezdové místo, aby byly zachovány dojezdové časy pro Slovany, tak ta volba byla jasná. Snažit se pomoci, když můžeme. My tady ty prostory máme, navíc s poměrně luxusním výjezdem. Takže jsme jim nabídli pomoc a vše jsme během týdne dohodli a záchranná služba se sem během pátku přestěhovala," potvrdil ředitel bazénu Tomáš Kotora.

Rychle se vyřešily i všechny technické záležitosti. "Řešili jsme, zda je dostatečný signál na vysílačky, dostatečné pokrytí wi-fi apod." popisuje Tomáš Kotora.

Právě technické podmínky jsou pro záchranáře velmi důležité, výjezdové místo proto nemůže být na jakémkoliv místě. "Opravdu důležité je technické zázemí. My jako zdravotnické operační středisko posíláme v podstatě výzvu k výjezdu jedním kliknutím do mnoha koncových zařízení - do tabletu, se kterým chodí záchranáři k pacientovi, celá výzva chodí do navigace, do stolního počítače, k prozvonění na telefon. To vše se musí sesynchronizovat, aby fungovaly všechny cesty kabelu i wi-fi," vysvětluje Vítězslav Sladký.

Záchranná služba se k bazénu přestěhovala během jednoho dne a ještě tentýž večer už vyjížděla k prvnímu případu. "Jsem sám velmi překvapen, jak často záchranáři vyjíždí. Máme tu i kamery, vidíme je a slyšíme," říká Tomáš Kotora. 

Záchranáři na Slovanech jsou vytíženi. "Je to 12 - 15 výjezdů za 24 hodin, běžně bývá za den 7-8 výjezdů, zbytek v noci," uvádí Vítězslav Sladký.

Záchranáři zůstanou v areálu bazénu po dobu rekonstrukce, na Koterovskou by se měli vrátit na podzim. Během léta tak na bazénu uvítají, že zde budou mít záchranáře nablízku.

Foto: QAP.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24