Začíná topná sezóna. Máte platnou kontrolu spalivových cest?

14.10.2020 8:30

Hasiči v uplynulém roce vyjeli k 76 požárů komínů. Alarmující je sdělení hasičů, že skoro polovina z nich neměla platnou kontrolu spalivových cest. Majitelům pak hrozí pokuta až 10 000 korun.

HZS hořící komín

Od října 2019 do poloviny října 2020 v Plzeňském kraji došlo k 76 požárům od spalinových cest (komínů). V 35 případech nebyla od majitelů, uživatelů nebo provozovatelů spalinových cest předložena zpráva o provedeném čištění a kontrole spalinové cesty, což bylo v rozporu se zákonem o požární ochraně. "HZS Plzeňského kraje tato porušení řešil v přestupkovém řízení.  Fyzické osobě, která provozuje spalinovou cestu v rozporu se zákonem o požární ochraně, může HZS Plzeňského kraje uložit pokutu až do výše 10 000 Kč," sdělil mluvčí hasičů Petr Poncar.

Některé kontroly si může majitel provést sám, na jiné je pořeba zavolat odborníky. "Základními lhůtami pro čištění spotřebiče paliv do 50 kW při celoročním provozu je 3x ročně u spotřebiče na pevná paliva, 2x ročně na kapalná paliva a 1x ročně na plynná paliva. Jednou za rok je nutno nechat provést kontrolu oprávněnou osobou – kominíkem," dodává Petr Poncar.

Uživatel si může sám zkontrolovat stav topidla a kouřovodu – zda nejsou propálené, není popraskané zdivo a vydrolené spáry. Zda se v blízkosti topidla a kouřovodu nenachází hořlavé předměty. Zda je přívodní elektroinstalace ke kotli nepoškozená a také lze samostatně prohlédnout stav komínových dvířek a jejich uzávěrů.

Pozor! Pokud dojde k požáru komínu, nepokoušejte se ho hasit vodou. Petr Poncar uvádí, jak se v takové chvíli zachovat: "Odstraňte z dosahu sálavého tepla všechny hořlavé předměty. Zavolejte linku 150 nebo 112. Nepokoušejte se hasit komín vodou. Vysoká teplota v komíně spolu s rychlým vývinem páry může způsobit popraskání, či destrukci komínu. K hašení je možno použít písek, který je vhazován buď dvířky k vymetání komínu, nebo přímo ze střechy tělesem kouřovodu."

Foto: HZS

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24