QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Zájemci si prohlédnou běžně nepřístupné depo kolejových vozidel

22.07.2020 8:30

Pro velký úspěch se v rámci festivalu Industry Open otevře depo kolejových vozidel Českých drah v Plzni. Loni byl o prohlídku tohoto místa mimořádný zájem. Kdy se můžete do depa podívat?

1

Do depa kolejových vozidel se veřejnost jen tak nedostane, dnes už v provozu takových dep mnoho není. V roce 2004 jich existovalo jedenáct, po roce 2007 už jen pět a před dvěma lety byla tato depa nahrazena třemi Oblastními centry provozu a údržby, z nichž se jedno − pojmenované Západ − nachází právě v Plzni.

"Depo kolejových vozidel byl typ výkonné jednotky Českých drah, v nichž byla zajišťována běžná údržba lokomotiv a železničních vozů. Pod tato depa patřili také strojvedoucí, jimž byly na jednotlivých pracovištích přidělovány služby. Jak depa fungují dnes se dozvíte na komentovaných vyjížďkách vlakem, které v rámci festivalu Industry Open organizujeme už podruhé. Program festivalu jsme se sice snažili oproti loňsku lehce obměnit a nabídnout návštěvníkům něco nového, depo jsme však zařadili i letos, protože v loňském roce vstupenky zmizely během několika hodin a na řadu zájemců se nedostalo,“ prozradila Alena Fialová z organizace Plzeň - TURISMUS, která má na starosti produkci festivalu.  

Za branami depa kolejových vozidel − Oblastního centra provozu a údržby Západ v Plzni se nepodíváte jen na místa, kde se dodnes servisují vlaky v hale soustředěných oprav. Navštívíte také točnu, které se říká rotunda, myčku i čerpací stanici pro lokomotivy. Užijete si i samotnou cestu motorovým vozem 842, kterým do depa pojedete z plzeňského hlavního nádraží.

Do depa mohou zájemci zamířit už v sobotu a neděli 25. a 26. července, dále o víkendu 22. a 23. srpna. Odjezd je vždy v 10 a 14 hodin z plzeňského hlavního nádraží.

"Informace o nástupišti budou k dispozici v den akce na místě. Vzhledem k poznávacímu charakteru akce, výkladu a délce jízdy není akce vhodná pro děti do šesti let," sdělila za organizátory Helena Mařanová.

Vstupenky na všechny akce festivalu Industry Open jsou v prodeji v Turistickém informačním centru vedle radnice a online na Plzeňské vstupence.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24