Zámek Veselí ožívá. Se záchranou pomáhají zahraniční dobrovolníci

10.08.2019 19:00

O záchranu památky usilují místní nadšenci už pět let. S rekonstrukcí teď pomáhá skupina dobrovolníků z celé Evropy.

Brychtová Eva_Tvrz Veselí_2018

Zámek ve Veslí nad Úhlavou rekonstruuje místní spolek Tvrz Veselí. Jeho cílem je památku nejen opravit, ale také do ní vnést život. V budoucnu by se zde měly konat kulturní, společenské a vzdělávací akce.

V těchto dnech je ve Veselí v plném proudu workcamp, jehož cílem je pomoc při rekonstrukci zámku. Z různých částí Evropy sem dorazilo devět dobrovolníků, kteří se zapojili do údržby parku. Vyvážejí také suť ze spadlé hlavní střechy a snaží se z ní vytřídit použitelný stavební materiál, jako jsou trámy, desky a břidlicové tašky.

"Věkové i národnostní složení dobrovolníků je poměrně pestré. "Jsou tu lidé ze Španělska, Francie,  Německa, Ruska, Běloruska a České republiky. Nejmladšímu je 18 a nejstaršímu 52 let," říká Tereza Plachká, jedna z vedoucích dobrovolníků.

Na workcamp dobrovolníci přijíždějí nejen kvůli práci, ale také proto, aby se seznámili s historií a kulturou naší země a poznali nové přátele. Ve volném čase se zapojují do místního dění a podnikají výlety.  Artemij z Německa k tomu říká: "Workcamp vidím jako skvělou příležitost naučit se něco nového a seznámit se s novými lidmi."
Nejstarší záznam o tvrzi ve Veselí je z roku 1524, současnou novogotickou podobu získal zámek až v 19. století. Jeho zabavení v roce 1940 a  znárodnění v roce 1948 byly hlavními příčinami postupného zchátrání ve druhé polovině minulého století. V roce 2014 se skupina místních nadšenců rozhodla zámek zachránit a založila spolek Tvrz Veselí.

FOTO: Eva Brychtová

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24