QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Západočeská univerzita otevřela "laboratoř pro internet věcí"

01.11.2018 21:23

Laboratoř zaměřenou na moderní technologie označované jako internet věcí (Internet of Things, IoT) otevřela ve čtvrtek Západočeská univerzita v Plzni.

(zleva) rektor ZČU Miroslav Holeček a ředitel CIV Jan Rychlík při prohlídce IoT laboratoře
(zleva) rektor ZČU Miroslav Holeček a ředitel CIV Jan Rychlík při prohlídce IoT laboratoře3D tiskárnaIoT laboratoř ZČUvybavení IoT laboratoře

Laboratoř pro internet věcí poskytne prostor pro využívání moderních technologií. Sloužit bude jak pro výuku, tak pro samostatnou práci studentů.  

„Laboratoř pro internet věcí umožní studentům pracovat s aktuálně používanými technologiemi, což je pro kvalitu výuky velmi důležité. Bezesporu to podpoří i jejich zájem laboratoř co nejvíce využívat a rozvíjet třeba i mezioborové projekty,“ říká rektor ZČU Miroslav Holeček. Laboratoř vybudovalo Centrum informatizace a výpočetní techniky (CIV) Západočeské univerzity v období od května do října 2018. 

K dispozici je inovovaná učebna s kapacitou devět míst pro výuku základů IoT, kybernetické bezpečnosti a síťových technologií. Pro studenty je připravena specializovaná dílna s nářadím a přístroji potřebnými pro práci s mikroelektronikou (pájení, mechanické práce, měření a diagnostika) a prototypování. Laboratoř poskytuje vybavení pro realizaci moderních projektů - 3D tiskárny, CNC frézky, souřadnicový zapisovač, digitální vyšívací stroj a další přístroje.

„Hlavním cílem je otevřít studentům ZČU nové možnosti při využívání moderních technologií v projektech, semestrálních, bakalářských a diplomových pracích. Nová laboratoř jim poskytne prostor pro realizaci nápadů, prototypů a inovací známý jako hacker space nebo maker space,“ říká Jan Rychlík, ředitel Centra informatizace a výpočetní techniky. IoT laboratoř má podle jeho slov také ambici stát se místem setkávání a spolupráce studentů různých fakult a zaměření.

V IoT laboratoři se mohou studenti podílet na projektu Smart Campus a IoT laboratoř se zapojí do prezentace technických dovedností při akcích určených pro uchazeče o studium. V rámci specializované výuky a odborných praxí bude také zvyšovat odborné znalosti studentů středních škol i jejich vyučujících. Zároveň je připraven vzdělávací kurz pro akademické pracovníky, který má rozšířit povědomí o nových možnostech informační a komunikační infrastruktury. Za cíl si klade přispět k modernizaci metod výuky.

Náklady na vybudování IoT laboratoře dosáhly 1,4 mil. Kč vč. DPH a byly hrazeny z projektu Podpora rozvoje studijního prostředí na ZČU. Ten je z 95 % financován z prostředků Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání, 5 % ze strany ZČU. 

Laboratoř se nachází v 5. patře budovy CIV (místnost 505). Otevřena bude po celý den od pondělí do pátku. 

FOTO: ZČU

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24