QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Zastupitelstvo města Plzně - 115 bodů za necelé 4 hodiny a diskuse na facebooku

19.09.2020 16:44

Jednání zastupitelstva města Plzně bylo tentokrát velmi rychlé. Trvalo jen necelé 4 hodiny. Některým politikům ale zřejmě diskuse chybí, tak ji rozjeli o pár dní později na facebooku.

zarzycky zastupitelstvo

Pondělní zasedání zastupitelstva města Plzně vedl náměstek primátora města Plzně Roman Zarzycký. Primátor města Plzně je totiž od minulého víkendu v karanténě.

Často býváme svědky, že jednání zastupitelstva jsou tak trochu komedie s dlouhými diskusemi, které stejně nic nevyřeší. Tentokrát bylo ale zastupitelstvo města Plzně velmi rychlé. 115 bodů bylo projednáno za necelé 4 hodiny.

Pod vedením náměstka vše jelo pěkně v tempu. Dlouhé diskuse některým zastupitelům ale zřejmě chybí. V pátek tak rozjeli velkou diskusi o zastupitelstvu na facebooku.

A týkala se hlavně plexiskel, které přibyly v zasedacím sále jako protikoronavirové opatření.

„V jednacím sále to teď vypadá jako na pobočce České pošty a stejně ta boční plexiskla jsou k ničemu, pokud si zastupitel nestrčí hlavu až nad hlasovací tlačítka. Možná stejně účinné by bylo prostě si odhlasovat, že virus má zákaz se šířit,“ uvedl v jednom z komentářů Petr Vileta z Pirátů.

A další Pirát se hned přidal: “Plexisklo je pokus o snížení rizika přenosu koronaviru. Určitě neuškodí. Nedokážu si představit, že by bylo vedeno nějakým zlým úmyslem,“ reaguje Pavel Bosák.

„Já myslím, že plexisklo ocenili zejména zastupitelé Petr Vokoun Náhlík a Jiří Rezek, kterým jsem nemohl už tradičně ubírat prostor na stole,“ píše komentář Stanislav Šec z KDU ČSL.

A Vileta se nevzdává a chce vědět, kdo plexiskla objednal. „Někdo musel vydat příkaz, že se to má objednat a nepředpokládám, že by tuhle úpravu jednacího sálu iniciativně provedl nějaký úředník magistrátu. Povíte mi, kdo to byl, nebo si mám podat žádost 106kou?"

 „Dobrý večer, pánové, omlouvám se, že vám vstupuji do diskuse, ale když Martin Baxa avizoval toto opatření (plexiskla pozn. red.), tak reakce ze strany plzeňských Piratů nebyla úplně negativní,“ reaguje David Šlouf.

A mohli bychom pokračovat dál. Vileta se diví, že informaci nedostal. Další ze zastupitelů reaguje, zda mají v pirátském klubu informační embargo, že to nejde k jejich proklamované transparentnosti atd.

Zkrátka stejně plodné diskuse, které často provázejí i zasedání zastupitelstva.

A co se na pondělním zasedání vyřešilo?

Mimo jiné zastupitelstvo města Plzně v pondělí 14. září jmenovalo velitelem Městské policie Plzeň Petra Vlka. Rozhodli o tom, že senioři nad 70 let už v Plzni nebudou potřebovat Plzeňskou kartu. A schválili dotaci plzeňským házenkářkám.

foto: FCB Roman Zarzycký

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24