Závodníci na horských kolech se budou prohánět po pastvině divokých koní

22.07.2020 14:15

Na Šlovickém vrchu u Dobřan se odehraje mimořádná sportovní událost. O víkendu se zde pojede jediný český závod Evropského poháru horských kol v disciplíně fourcross.

1

V sobotu 25. července se na Plzeňsku uskuteční Evropský pohár ve fourcrossu. Jedná se o mezinárodní závod horských kol, kde proti sobě stojí čtyři jezdci v jedné dráze. Atraktivní podívaná za účasti těch nejlepších jezdců ze zahraničí i České republiky včetně Mistra světa Tomáše Slavíka se odehraje na bývalém tankodromu, kde je nyní pastvina s divokými koňmi. Během dechberoucí jízdy si závodníci na trati nic nedarují. Nechybí souboje loket na loket, rychlost, velké skoky, ale také pády.

"Akce začíná v sobotu po obědě registrací a tréninky. V 15 hodin následuje kvalifikace, kterou jede každý jezdec sám a na čas. Podle časů z kvalifikace budou jezdci rozřazeni do čtveřic, ve kterých se utkají o postup do dalšího kola. Dva postupují, dva vypadávají. Takto až do finále,“ přibližuje podobu závodu Tomáš Brožík, pořadatel a loňský vítěz kategorie Elit.

Závodí se v několika kategoriích, od dětí po hobby jezdce, až po kategorii Masters na 450 metrů dlouhé trati plné překážek, skoků a nerovností. Závodní špička tohoto sportu bude k vidění v kategorii Elit. Na domácí trati uvidíme i místní závodníky, a to Michala Brožíka a Jardu Fejfara v kategorii Masters a v kategorii Elit Matěje Fejfara a Tomáše Brožíka, který se pokusí obhájit loňské vítězství.

"Samotná trať vznikla v roce 2012 a od té doby pořádáme za TJ Dobřany oddíl fourcrossu závody každoročně,“ doplňuje Tomáš Brožík. Samozřejmostí je občerstvení a parkování v areálu.

Závod Evropského poháru se koná v Dobřanech potřetí. Vlivem negativního dopadu koronakrize je letošní seriál závodů pouze čtyřdílný a svoji účast v České republice potvrdilo na šest desítek závodníků. Dále se pojede dvakrát v Německu a jednou ve Švýcarsku.

Šlovický vrch je znám díky kamenné mohyle na svém vrcholu a pastvině s exmoorskými koňmi. Fourcrossová trať se nachází přímo v 30 hektarové pastvině, kde šestihlavé stádo hřebců spásá agresivní traviny i keře a pomáhá tak udržet rozmanitost flóry a fauny zdejšího chráněného území. "Jsme rádi, že oddíl fourcrossu kdysi pomohl jako první subjekt oživit Šlovický vrch a přinést sem aktivity, které pomáhají ochraně zdejší unikátní přírody,“ sděluje starosta Dobřan Martin Sobotka.

FOTO: Jakub Urbanec

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24