QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Zdravotní zákroky: V zahraničí placené, u nás bezplatné – nebo snad ne?

27.06.2021 15:04

Zdravotní péče v zahraničí je pro mnohé neznámé téma, kterému se raději vyhýbají. Jedním z důvodů je i to, že v populaci panuje neshoda ohledně toho, jaké zákroky za vás pojišťovna proplatí a které nikoliv.

pexels-pixabay-40568

Hlavním kritériem pro zdravotní péči v zahraničí je to, zda je plánovaná nebo neplánovaná. První zahrnuje lékařské zákroky, které dopředu plánujete s ošetřujícím lékařem, například pokud v Česku není dostatečně kvalifikovaný lékař k provedení složité operace nebo léčby.

Mezi neplánované zákroky řadíme úrazy a nenadálé situace, jako je předčasný porod, havárie nebo bolest zubů. Jak se tedy liší přístup pojišťoven u těchto dvou typů?

Plánovaný zákrok konzultujte s pojišťovnou

Dopředu organizované zákroky vždy řešte s pojišťovnou a s dostatečným časovým předstihem. Ta vám totiž vystaví souhlas s provedením zdravotního výkonu v zahraničí.

Pojišťovna se v tomto případě rozhoduje na základě toho, zda:

  • lze zákrok provést v Česku,
  • je zdravotní zákrok zahrnutý v českém sazebníku a byl by krytý v Česku v případě jeho provedení,
  • klient požádal o souhlas s provedením zdravotního výkonu v zahraničí s dostatečným předstihem.

Souhlas o provedení zdravotního výkonu je pro klienty pojišťovny důležitý i z jiného důvodu. Zatímco v případě neudělení souhlasu pojišťovna proplatí pouze základní částku dle českého sazebníku, udělený souhlas zvýší šance na proplacení nadstandardní péče na soukromých klinikách.

V případě, že by zákrok nebyl hrazen českým sazebníkem, pojišťovna nemá povinnost vám náklady na ošetření a pobyt uhradit. Ani v tomto případě ale nic není ztraceno – pojišťovny tyto případy posuzují individuálně.

Do zahraničí jedině s Evropskou kartou pojištěnce

Co dělat v případě neplánovaných lékařských zákroků? Bolavý zub, vymknutý kotník nebo neplánovaný porod je třeba řešit hned – i pro tyto případy mají pojišťovny řešení.

V případě návštěvy zahraničních zemí Evropské unie si sjednejte cestování pojištění a nezapomeňte si s sebou vzít kartičku pojištěnce. Evropský průkaz zdravotního pojištění vás opravňuje k neplánovaným zákrokům po celé Evropě. 

V Čechách většinu zákroků hradí pojišťovna

Čeští pacienti s platným zdravotním pojištěním se nemusí o svoje finance bát. Dle vyjádření Všeobecné zdravotní pojišťovny a zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění pojišťovny hradí:

  • ambulantní a ústavní léčebnou péči,
  • pohotovostní a záchrannou službu,
  • preventivní péči,
  • dispenzární péči (pravidelný lékařský dohled nad pacientem trpícím určitou chorobou – např. nádor nebo cukrovka),
  • poskytování léčivých přípravků,
  • poskytování zdravotnických prostředků,
  • poskytování stomatologických výrobků,
  • doprava nemocných a náhrada cestovních nákladů,
  • lázeňskou péči a péči v odborných dětských léčebnách,
  • posudkovou činnost,
  • prohlídku zemřelého pojištěnce a pitvu včetně jeho přepravy.
     

Co dělat, když na to nemám?

V Česku se bát neproplacení lékařských zákroků nemusíte. Komplikace mohou nastat v případě plánovaných i neplánovaných zákroků v zahraničí.

Jestliže vám pojišťovna odmítne proplacení, neotálejte s řešením. Místní nemocnice, nebo dokonce soukromá klinika se vám bude snažit vyjít vstříc a nastaví splátkový kalendář. Ovšem jakožto rezident zahraničního státu se dalších ohleduplností nedočkáte.

Co nejrychleji tak opatřete peníze a vykonaný zákrok uhraďte. Může vám pomoci sjednání krátkodobé půjčky, které lze provést i bez udání důvodů. Takový úvěr sjednáte po telefonu s tím, že vám některé společnosti zprostředkují peníze do několika minut od schválení.

Situaci řešte s pojišťovnou a nenechte se odbýt

Jako právoplatný klient zdravotní pojišťovny máte možnost odvolání při neschválení lékařského zákroku v zahraničí. Nevzdávejte se tedy naděje a situaci řešte, a to nejen s pojišťovnou, ale v případě potřeby také s právníkem.

Zkušenosti klientů říkají, že často pochybí zahraniční lékař při ošetření, kdy zejména na soukromých klinikách zvolí nadstandardní variantu ošetření, kterou zdravotní pojišťovna odmítne proplatit.

Nutno ovšem podotknout, že těmto případům se snadno vyhnete, jestliže s vaší pojišťovnou vyřešíte zdravotní ošetření včas. Navíc tak získáte možnost proplacení i nadstandardního výkonu nad rámec povinností zdravotní pojišťovny.

foto. Pixabay.com

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24