QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Ze zbraní se vyklubal tabák za milion! Pašeráky prozradil lokalizátor - FOTKY

16.07.2019 11:49

Jeden z nejzapeklitějších případů poslední doby rozlouskli plzeňští policisté spolu s dalšími složkami. Odhalili pašeráky obřího množství tabáku. Původně dostali hlášení o pašování zbraní.

1
1234567

Bleskové rozlousknutí hodně mimořádného případu si v těchto dnech připsali na konto plzeňští policisté. Podivný příběh se začal rozvíjet minulý týden ve čtvrtek, kdy na policejní linku někdo zavolal s tím, že viděl muže nakládat hnědé krabice do kamionu. Při nakládce se ale měly vysypat zbraně.

Oznamovatel policii dokonce udal trasu kamionu, který mířil z Německa po D5 dál směrem na Plzeň. Na dálnici okmažitě vyrazily policejní jednotek a do akce šla také zásahovka. U sjezdu na Ejpovice se kamion podařilo zastavit a zadržet 40letého a 42letého cizince.

"Z provedeného prvotního ohledání kamionu a návěsu bylo patrné, že v nákladovém prostoru návěsu se nachází velké množství krabic s nezjištěným obsahem a bylo dáno důvodné podezření, že se v některých krabicích skutečně mohou nacházet zbraně, či jiné nelegálně držené, pašované věci, jak uvedl oznamovatel," říká mluvčí policie Michaela Raindlová.

Policie kamion zajistila a čekalo se na povolení soudu k prohlídce. Následující den se tak teprve policie do vozu dostala. Na pomoc si přizvala i celníky se speciálním zařízením a také experty na vyhledávání zbraní a tabáku. "Pes na zbraně nic neznačil, pes na tabák ano. K místu zajištěného kamionu byl vyslán velkokapacitní mobilní rentgen. Předmětný kamion byl skenován na místě zajištění a celník operátor vyhodnotil výsledek skenu – zbraně nebyly identifikovány, ale bylo identifikováno zboží, které nebylo deklarováno na převozních dokladech a to s podezřením, že by se mohlo jednat o tabák," pokračuje policejní mluvčí.

Řidiči si chtěli pašovaný tabák za milion nechat, pašeráci je ale přelstili a nasadili jim do zboží lokalizátor...

V návěsu bylo mimo jiné nalezeno přes 8 tisíc kusů balení pašovaného tabáku, přičemž únik na spotřební dani byl vyčíslen na téměř 1 milion korun. "Tabák měli muži dle prvotní domluvy s pašeráky propašovat do jiných zemí. Po cestě je ale napadlo, že by mohli tabák pašerákům odcizit, následně ho prodat a utržené peníze si rozdělit. Netušili, že jim pašeráci do krabic s tabákem přidali ještě lokalizátor," vysvětluje Michaela Raindlová. "Na tomto případu se podílelo několik policejních složek, kdy únik na spotřební dani bude vymáhán celní správou. Plzeňští kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality obvinili oba výše uvedené cizince z přečinu porušení předpisů o nálepkách a jiných předmětech k označení zboží a hrozí jim až pět let ve vězení," uzavírá.

FOTO: Policie ČR

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24