Zemřel zpěvák Karel Gott! Legendární plzeňský rodák oslavil letos osmdesátiny

02.10.2019 10:22     02.10.2019 10:42

V úterý krátce před půlnocí zemřel po těžké nemoci nestor české hudební scény. Karel Gott, jeden z nejslavnějších plzeňských rodáků, zemřel ve věku osmdesáti let. Čtěte podrobnosti.

gott

Ve věku 80 let zemřel v úterý 1. října krátce před půlnocí legendární český zpěvák Karel Gott. Nestor české hudební scény a nepřekonatelný "Český slavík" v posledních letech bojoval se závažnými zdravotními problémy.

"S nejhlubším zármutkem v srdci oznamuji, že nás včera, krátce před půlnocí, po těžké a dlouhé nemoci, opustil můj milovaný manžel Karel Gott. Odešel doma, v tichém spánku, v kruhu své rodiny,“ uvedla Ivana Gottová na webových stránkách www.karelgott.com.

Už v roce 2015 u něj lékaři diagnostikovali Non-Hodgkinův lymfom, následovala onkologická léčba. Do péče lékařů se v dalších letech několikrát vrátil i kvůli dalším potížím. Nedávno zpěvák potvrdil, že trpí akutní leukémií a podstupuje léčbu.

Během své víc jak padesátileté kariéry vydal na tři stovky desek a nazpíval kolem tisícovky písní. Zahrál si také v řadě filmů. Velkou popularitu získal také v sousedním Německu.

Uctít památku "Mistra" budou moct i Plzeňané. "K uctění zpěvákovy památky vyvěsilo město Plzeň krátce po oznámení smutné zprávy na objektu své hlavní historické radnice v centru metropole černý prapor. V mázhauzu radnice město zpřístupní v odpoledních hodinách kondolenční knihu, do níž budou moci Plzeňané napsat Karlu Gottovi i rodině poslední vzkazy," říká mluvčí města Eva Barborková.

Karel Gott se narodil 14. července 1939 v Plzni. V letošním roce tak oslavil osmdesátiny a v rámci významného výročí na něj nezapomněla ani rodná Plzeň. Město mu darovalo speciální sedmnáctilitrový dřevěný soudek naplněný dvanáctistupňovým plzeňským pivem společně s osobním gratulačním dopisem primátora Martina Baxy. V roce 2009 se stal čestným občanem Plzně.

V západočeské metropoli žil s rodiči do roku 1945, poté se přestěhovali do Prahy. Karel Gott se vyučil elektromontérem. V 50. letech 20. století začal vystupovat jako amatérský zpěvák a účastnit se pěveckých soutěží. Začátkem 60. let začal studovat zpěv na pražské konzervatoři. Milníkem jeho kariéry byla nabídka na angažmá do divadla Semafor v roce 1962, o rok později získal svého prvního Zlatého slavíka.

Dražba Plzeňská Teplárenská _foto QAP (9)

FOTO: ilustrační

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24