Žena ze Stříbra se stala obětí vishingu. Přišla o 100 000 Kč

28.07.2021 9:00

Podvodník vydávající se za zaměstnance banky ji sdělil, že byl její bankovní účet napaden. Žena se tak v obavách o své úspory řídila instrukcemi podvodníka. Přišla o sto tisíc korun.

1

Minulý týden se na stříbrské policisty obrátila 47letá žena, která uvedla, že ji měl na jejím telefonním čísle kontaktovat zaměstnanec banky, který jí sdělil, že její bankovní účet byl napaden. V důsledku toho ženu instruoval za účelem domnělého zabezpečení jejích finančních prostředků. "Ženu tedy přiměl vybrat finanční hotovost v celkové výši 100 000 korun z jejího bankovního účtu, peníze pak měla žena použít k nákupu kryptoměny prostřednictvím bitcoinmatu v Plzni, což oznamovatelka učinila. Až poté ji došlo, že by se mohlo jednat o podvod a obrátila se na policii," uvedla mluvčí policie Dagmar Jiroušková.
Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu. Nyní se případem zabývají kriminalisté z tachovského oddělení hospodářské kriminality, kteří pátrají po pachateli.
"V souvislosti s tím upozorňujeme občany, že se za poslední dobu nejedná o ojedinělý případ tzv. vishingu, proto buďte obezřetní při případné komunikaci s podvodníky vydávajícími se za zaměstnance bank, kteří se snaží vyvolat ve své oběti obavu o její finance a následně ji zmanipulovat tak, aby peníze ze svého účtu vybrala a vložila ji do bitcoinmatu a proměnila ji na kryptoměnu," doplňuje Jiroušková.

 

Foto: Milan Janoch

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24