Zimní toulky Šumavou! Funkční vodní elektrárna Čeňkova pila – FOTKY

01.01.2018 13:04     09.01.2018 9:06

Opravdu nádherná je v zimě technická památka, malá vodní elektrárna Čeňkova Pila na Šumavě. Při vašich zimních toulkách Šumavou byste si tu měli určitě udělat zastávku.

čeňkova pila foto QAP (21)
čeňkova pila foto QAP (1)čeňkova pila foto QAP (3)čeňkova pila foto QAP (4)čeňkova pila foto QAP (5)čeňkova pila foto QAP (6)čeňkova pila foto QAP (7)čeňkova pila foto QAP (8)čeňkova pila foto QAP (9)čeňkova pila foto QAP (10)čeňkova pila foto QAP (12)čeňkova pila foto QAP (11)čeňkova pila foto QAP (13)čeňkova pila foto QAP (14)čeňkova pila foto QAP (15)čeňkova pila foto QAP (16)čeňkova pila foto QAP (17)čeňkova pila foto QAP (18)čeňkova pila foto QAP (19)čeňkova pila foto QAP (20)čeňkova pila foto QAP (21)vydra_čeňkova pila foto QAP (2)

„Tato elektrárna je zachována v téměř původním stavu a byla zařazena mezi národní technické památky,“ píše se na informační ceduli na elektrárně. Opravdu, tato vodní elektrárna, která je stará více než sto let, je dodnes funkční a vyrábí elektřinu.

Čeňkova Pila, osada na soutoku Křemelné a Vydry, vznikla v roce 1870. Pojmenována byla po obchodníku s dřevem Čeňkovi Bubeníčkovi. Ten zde postavil pilu, která zpracovávala dřevo ze šumavských lesů a byla na vodní pohon. Dřevo se vázalo do vorů a plavilo po Otavě dál do Vltavy. Pila prošla v roce 1908 modernizací, tehd byla instalována tři vodní kola.

Vodní elektrárna zde byla vybudována v roce 1912, dnes jde o národní technickou památku. Elektrárnu postavila firma j. Schmidt z Vimperka, a to za 39 tisíc rakouských korun, technologické vybavení včetně vedení 3 kVod společnosti Brown-Boveri přišlo rozpočet Kašperských hor na dalších 39 tisíc korun. První vyrobená elektřina byla použita v nedalekých Kašperských Horách, poprvé na Štědrý den roku 1912.

Osada Čeňkova Pila je oblíbeným výchozím místem turistů. Vychází odtud i známá naučná stezka Povydří, která vede podél řeky Vydry kolem Turnerovy chaty na Antýgl.

foto: QAP.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24