QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Živá ulice roztančí Plzeň! Festival připomene 30 let výročí Sametové revoluce

26.07.2019 10:31

Na scénách festivalu Živá ulice se bude konat projekt Kolik stojí svoboda?, který připomene výročí od Sametové revoluce. Na programu tak budou kromě hudebních vystoupení i besedy s ženami českého disidentu.

Živá ulice (5)
Živá ulice (5)lenka_dusilovarekvalifikacni-kurz_petr vaněkMichal Ambrož_hudba Praha

Od 9. do 15. srpna se na festivalu Živá ulice připomene 30 let od Sametové revoluce. Přijede Michal Ambrož & Hudba Praha, Lenka Dusilová – sólo, Michal Pavlíček & Monika Načeva a další. Hudební scénu doplní divadlo, filmové projekce i besedy s významnými postavami společenského života přelomu 80. a 90. let!

Projekt Kolik stojí svoboda? vznikl již loni ku příležitosti připomenutí 50 let od okupace tehdejšího Československa. „Naším cílem je i letos připomenout návštěvníkům festivalu důležitost základních principů svobodné demokratické společnosti, kterou se nám podařilo za posledních 30 let vytvořit,“ říká k projektu ředitel festivalu Jakub Vedral.

Součástí programu bude například debata s ženami českého disentu nazvaná Zapomenuté hrdinky, která se bude konat ve středu 14. srpna v Andělském dvorku. Vystoupí na ní mimo jiné Silvestra Chnápková, signatářka Charty 77, či Rut Kolínská, zakladatelka hnutí mateřských center v ČR. „Když mluvíme o výročí sametové revoluce, často zapomínáme na důležité ženské postavy. To chceme změnit,“ říká k projektu Hana Stelzerová, ředitelka České ženské lobby, s níž projekt vznikl. Tentýž den vystoupí Storytelling s příběhy z 90. let a večer zakončí silent devadesátková tančírna.

Velké zastoupení v programu mají filmy. V Proluce či Andělské dvorku se budou promítat snímky z 90. let i současnosti jako například Žiletky v režii Zdeňka Tyce, Jízda Jana Svěráka či Thelma a Luisa od britského režiséra a scénáristy Ridleyho Scotta. „Novější tvorbu zastoupí Špína Terezy Nvotové, po níž bude pokračovat přednáška s filmovým kritikem Kamilem Filou na téma sexuálního násilí a sexismu ve filmech i seriálech. Všechny filmy i přednášku uvedeme již tradičně jako silent kino, tedy kino s vlastními sluchátky pro každého návštěvníka,“ zve na program Matěj Halaš, dramaturg programu. Přednáška s Kamilem Filou se uskuteční ve spolupráci s Českou ženskou lobby.

Kolik stojí svoboda? #89 nabídne i netradiční divadelní zážitek v podání Úvodu do práce s PC – rekvalifikačního kurzu herce Petra Vaňka. Interaktivní hra je inspirovaná zesnulou neblahou legendou českého internetu Jaromírem Stromšíkem. Představení je jako jediné zpoplatněné, ostatní program je pro návštěvníky zdarma. Další informace k festivalu jsme přinesli ve článku zde.

FOTO: Živá ulice

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24