QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Změna jízdních řádů se blíží. Co čeká cestující v autobusové dopravě?

13.12.2019 9:24     13.12.2019 9:39

Několik zásadních změn přinese změna autobusových jízdních řádů v Plzeňském kraji. Novinky začnou platit 15. prosince. Tou hlavní bude otevření přestupního uzlu Bory.

1

Důležitou změnou, která se citelně dotkne autobusové dopravy přímo v Plzni, bude otevření přestupního uzlu Bory. Právě sem bude přesměrována část autobusových linek. Nepojedou tedy už na Centrální autobusové nádraží. Pro cestující, kteří míří do centra to znamená, že musí přestoupit na městskou hromadnou dopravu.

"S příchodem nových jízdních řádů se  ruší několik autobusových linek. Spoje budou nahrazeny jiným způsobem, nebo budou převedeny do jiné linky," sděluje mluvčí ČSAD autobusy Plzeň Miroslav Slaný.

Dojde také k úpravě zón Integrované dopravy Plzeňska (IDP) na Stříbrsku a Klatovsku. Vybrané obce a zastávky se převádí do jiných zón.

V Horažďovicích dochází na základě požadavku města ke snížení počtu odjezdových stanovišť u železniční stanice.

Naproti tomu ČSAD autobusy Plzeň zavádí jako komerční linku, tedy spoj neobjednaný a nehrazený krajem, páteční přímé posilové spoje na trase Plzeň – Karlovy Vary a zpět, které budou zrychlené a obslouží jen nejdůležitější zastávky na trase.  Stejně tak dojde k mírnému posílení další komerční linky ráno z Domažlic do Plzně a odpoledne v opačném směru zpět.

Mění se i časy odjezdů víkendových nočních linek z Plzně do okolních obcí. Linka N91 do Dobřan a Přeštic pojede nově v 1:35 od Mrakodrapu. Noční linka N92 do Losiné až Blovic bude odjíždět nově o hodinu dříve, už v 0:35 od Mrakodrapu, tedy po rozjezdu noční linek MHD Plzeň.

"Úpravy spojů proběhly na základě požadavku krajského úřadu. Objednavatelem veřejné autobusové dopravy je Plzeňský kraj, respektive jeho organizace krajského koordinátora, firma POVED (Plzeňský organizátor veřejné dopravy). Své připomínky a stížnosti k novým jízdním řádům mohou tedy cestující, kterým úpravy jízdních řádů případně nebudou vyhovovat, směrovat právě tam. Naši řidiči jezdí na trasách a v časech, které stanoví POVED,“ vysvětluje ředitel ČSAD autobusy Plzeň Jaroslav Vejprava.

Od 15. prosince se mění i vlakové jízdní řády. Více jsme psali zde.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24