QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Změny stupňů pohotovosti v Plzeňském kraji. Jaká omezení nás nově čekají?

21.09.2020 19:35

Po vyhodnocení aktuální epidemiologické situace zařadilo ministerstvo zdravotnictví do druhého stupně pohotovosti mezi oranžové okresy celkem 28 okresů. Dva okresy jsou i z Plzeňského kraje.

virus-4030721_1920

Na tzv. semaforu už jsou nově dva okresy Plzeňska oranžové, tedy s počátečním komunitním přenosem. Jedná se o okresy Plzeň-město a Plzeň-jih.

Denní záchyty pozitivně diagnostikovaných pacientů s COVID-19 jsou celorepublikově vysoké a v čase postupně dále narůstají. Příslušné krajské hygienické stanice mohou pro svůj správní obvod zavést mimořádná opatření, která tamní epidemiologická situace vyžaduje.

Vysoký počet diagnostikovaných koresponduje s velkým objemem prováděných testů a samozřejmě odráží šíření nemoci v populaci. Nárůst počtu pozitivně diagnostikovaných osob se týká většiny okresů ČR, nejde již o omezený počet jasně popsaných skupin nebo ohnisek nákazy. Celkové reprodukční číslo kalkulované pro celou populaci ČR je rovno 1,62.

Celkově pozitivní zprávou je, že plošně nedochází nárůstu zranitelných skupin obyvatel, např. podíl nově diagnostikovaných osob ve věku 65+ tvoří méně než 10% celkových nárůstů, u kategorie 75+ je to méně než 5 %. Nicméně, v důsledku narůstajícího celkového počtu pozitivně diagnostikovaných pacientů i v této kategorii rostou absolutní počty pozitivních.

Už dříve bylo z důvodu epidemiologické situace nařízeno v celé ČR nošení roušek ve všech vnitřních prostorách a ve veřejné dopravě. Platí také zákaz prodeje vstupenek na akce na stání a omezení otevírací doby v zařízeních stravovacích služeb v čase od 0:00 do 6:00 hodin.

stupne_pohotovosti_lokalni_opatreni_21092020

V Plzeňském kraji skokově narostly počty pozitivně testovaných. Máme nově oranžové dva okresy, ostatní jsou zelené. Začíná komunitní šíření,“ potvrdila náměstkyně zastupující hejtmana Marcela Krejsová (ODS). Z toho důvodu se podle ní kraj, město Plzeň a Krajská hygienická stanice domluvili na tom, že bude povinné nošení roušek i na venkovních akcích, kde bude v jednu chvíli více než 100 osob. Obě univerzity v Plzni, tedy Lékařská fakulta i Západočeská univerzita zároveň nejspíše ještě tento týden přistoupí na distanční studium.

V kraji prozatím nedochází k plošnému zavírání sociálních či zdravotnických zařízení. Necháváme to na doporučení ředitelů podle toho, jaká kde situace panuje. Narůstá sice počet nakažených seniorů, pořád ale platí to, že jsou spíše jen mírně příznakoví,“ dodala Krejsová.

K 20. září bylo dle Krajské hygienické stanice Plzeňského kraje 866 nakažených. Nejvíce nakažených je v okrese Plzeň-město (303) a Plzeň- jih (204).

Foto: Oficiální stránky Ministerstva zdravotnictví, pixabay

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24