QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Zmizí "skleněné peklo" Carimex? Nařízení demolice se zatím neblíží - AKTUÁLNÍ FOTKY

10.09.2019 12:04

Skleněné peklo. Tak se přezdívá budově Carimex u Rokycanské v Plzni. Dlouhé roky chátrá a je trnem v oku nejen obyvatel, ale i města. Jak to vypadá s její demolicí?

foto-qap-cz (3)
foto-qap-cz (3)foto-qap-cz (5)foto-qap-cz (8)foto-qap-cz (13)foto-qap-cz (10)foto-qap-cz (1)foto-qap-cz (9)foto-qap-cz (11)foto-qap-cz (14)foto-qap-cz (15)foto-qap-cz (7)foto-qap-cz (16)foto-qap-cz (17)

Dlouholetá kauza kolem budovy Carimex na Rokycanské, které se přezdívá "skleněné peklo", se sice v závěru loňského roku posunula o kousek dál, nicméně v současné době je zase takzvaně na ´mrtvém´ bodě.

Na konci loňského roku odvolací soud zamítl žalobu majitele Davida Housera, aby získal pozemky, které jsou pod objektem a jsou v majetku města. Další cesta celé kauzy vedla na stavební úřad. Stavba je totiž částečně postavená v rozporu se stavebním povolením. Majitel objektu tak žádal o dodatečné povolení stavby. "Úřad to sice zamítl, nicméně majitel podal odvolání," řekl pro QAP.CZ technický náměstek primátora Pavel Šindelář.

Město stále stojí za svým a chce, aby stavební úřad rozhodl o částečném odstranění stavby. Jenomže to zatím není na pořadu dne. "Jsou to v podstatě dvě řízení vedená proti sobě. Až bude pravomocně rozhodnuto v prvním, může úřad rozhodovat ve druhém," vysvětluje Pavel Šindelář.

Ačkoliv obyvatelé Doubravky mohli v poslední době vidět v místech pohyb techniky, o nařízenou demolici zatím nejde. "Nejedná se o techniku města," potvrdil náměstek primátora.

foto-qap-cz (14)

Celkově o černou stavbu nejde. V rozporu se stavebním povolením jsou postavené jen některé části...

I kdyby v budoucnu stavební úřad rozhodl o odstranění stavby, týkalo by se to jen některých částí. Stavba je totiž postavená v rozporu se stavebním povolením jen částečně. Někde je o jedno patro vyšší, někde je vyšší i o tři patra oproti stavebnímu povolení. Kompletně o černou stavbu tedy nejde. Navíc ačkoliv to vypadá, že objekt se brzy zřítí sám, není tomu tak. Podle všeho je totiž z hlediska statiky v pořádku.

Budova Carimex je trnem v oku nejen města a tamních obyvatel. Velmi často zaměstnává i policii, strážníky a hasiče. Městská policie objekt a jeho okolí pravidelně monitoruje, provádí důkladné prohlídky. Řešení záležitostí s bezdomovci a squatery je ale jako boj s větrnými mlýny. Hasiče pro změnu zaměstnávají požáry v objektu. Tradičně dochází k zahoření nejrůznějších odpadků. V letošním roce museli na místo vyjíždět například v červnu (podrobnosti se dočtete zde), kdy byla nařízená dokonce evakuace.

foto-qap-cz (13)

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24