QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Znáte "Reborn miminka"? Celosvětový fenomén dorazil i do Plzně - FOTKY

24.01.2019 7:58

Od živých miminek byste je v kočárku nejspíš ani nepoznali. Řeč je o "Reborn miminkách". Celosvětový fenomém už je i v Plzni. Kdo si je pořizuje? Jak se vyrábí a jak dlouho to trvá?

DSC_6261
DSC_6261DSC_6260DSC_6262DSC_6263

Mají dokonale propracované obličeje, nehty, kůži, do detailu vytvořené váhové rozložení tělíčka a někdy i lidské vlasy. "Reborn miminka" se stala skutečným fenoménem. Ženy jim pořizují klasické kočárky, nechybí normální dětská výbavička a doplňky.

Ženy, které si takzvaně "adoptují" miminko, pořádají srazy po celé republice. Jeden z nich nedávno proběhl i v Plzni. A kdo jsou vlastně ženy, které si taková miminka pořizují? "Je to hodně různorodé, jsou to maminky holčiček, které je kupují jim, jsou to ženy, které nemohou mít děti. Jsou to ženy, které si prostě dělají radost a tak dále. Někdy se mi stane, že miminko objedná muž pro svou drahou polovičku třeba k narozeninám či k Vánocům. Takových je ale minimum," říká Lucie Ryšavá, jedna z českých rebornistek nebo-li tvůrkyň miminek, která se jejich výrobou zabývá už zhruba deset let.

Miminko vzniká asi dva týdny. "Materiál objednávám z internetu, ale většinu věcí z ciziny, například z Německa a Velké Británie. Je tam mnohem větší výběr a je to i levnější. U nás se téměř nic nedá sehnat. Když už ano, tak je to většinou předražené a občas i nekvalitní," popisuje Lucie Ryšavá.

Ryze ruční práce, speciální barvení, nehtíky i lidské vlasy! Výroba Reborn miminka je extra náročná...

Každá "rebornistka" má svůj vlastní postup výroby. Každopádně pravá Reborn miminka jsou čistě ruční prací. "Já osobně používám nevypalovací barvy, protože když se vypalují, tak já mám zkušenost, že miminko je pak drsné něco, což není přirozené. Používám různé formy malby štětci. Žíly, nehtíky, záhyby, pusinku a obočí maluji ultra tenkým štětcem. Používám tupovací houbičky, které mám vystříhané tak, aby udělaly správnou strukturu pokožky. Je toho hodně co se na miminku vymalovává, aby vypadalo co nejpřirozeněji," pokračuje nadšená rebornistka.

Speciální záležitostí jsou pak vlásky. "Ty se buď malují nebo píchají speciálními jehlami a je to většinou vlásek po vlásku. Nejčastěji používám mohérové vlásky, jsou jemnější než lidské a tím pádem přirozenější pro miminka. Měla jsem ale také klientky, které chtěly už batolátka, a tam si zákaznice vyžádaly lidské vlasy," říká Lucie Ryšavá s tím, že se miminka se vyplňují speciálními materiály a vytěžkávají, aby to odpovídalo realitě.

Miminka si může zájemkyně většinou vybrat z nabídky konkrétní rebornistky. Možností je ale také výroba podle konkrétní fotografie. "To mne baví asi i více, než když vyrábím jen tak, je to takové konkrétnější a pro konkrétního člověka, což je mnohem více inspirující," uzavírá jedna z předních českých tvůrkyň miminek.

Pokud už se někdo rozhodne pořídit si Reborn miminko, rozhodně by měl vsadit na kvalitu. Na různých prodejních portálech se prodávají imitace, které mají například nalepenou parku nebo jde jen o vylepšenou panenku. Cena miminka se odvíjí od náročnosti a také od použitého materiálu. Některé mohou vyjít na zhruba šest tisíc, za některé může dát žena i přes deset tisíc.

FOTO: Milan Svoboda - další fotogalerie najdete zde

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24