QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Znečištění chemickou látkou už klesá i v Berounce. Situace se stále monitoruje

18.10.2019 8:57

Situace kolem znečištění vodních toků v rámci kraje po havárii ve firmě v Klatovech se stabilizuje. Krajský úřad nicméně nabádá obyvatele stále k obezřetnosti!

4

Znečištění chemickou látkou řeky Úhlavy, ke kterému došlo únikem látek z firmy v Klatovech, je stále aktuální. Ačkoliv přímé ohrožení zdrojů pitné vody už nehrozí, příslušné orgány situaci stále monitorují. Situace se ale vyvíjí velmi dobře.

"Podle aktuálních informací Plzeňského kraje došlo ke snížení koncentrace škodlivých látek i v Berounce na úroveň, která neohrožuje lidské zdraví ani životní prostředí. Stále nedoporučujeme konzumaci ryb. Laboratoř a dispečink Povodí Vltavy ve spolupráci s VODÁRNOU PLZEŇ a.s. dále monitorují koncentrační vývoj nebezpečné organické látky v Úhlavě a Berounce," říká mluvčí krajského úřadu Alena Marešová.

Krajský úřad nicméně z preventivních důvodů obyvatelům stále nedoporučuje konzumaci ryb ulovených v řece Úhlavě, Berounce a případných souvisejících tocích. "Do konce tohoto týdne by měly být k dispozici výsledky rozborů v řece Úhlavě odchycených ryb, které prokáží či vyvrátí možnost vlivu na lidské zdraví. Pro řeku Úhlavu i Berounku již ostatní preventivní omezující opatření nejsou v platnosti," dodává mluvčí kraje.

Plzeňský kraj bude občany pravidelně informovat o dalším postupu na svých webových stránkách. Za vším stojí znečištění chemickou látkou z firmy Holz Schiller v Klatovech. Látka vytekla minulý týden po havárii do Drnového potoka a postupně se dostala i do řeky Úhlavy, která je hlavním zdrojem pitné vody pro Plzeň. To v posledních dnech spustilo velká opatření. Vodárna dokonce přistoupila k zásobování vodou z náhradního zdroje, kterým je řeka Radbuza (podrobnosti se dočtet v článku zde).

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24