Potravinářská inspekce odhalila další falšované kabanosy!

12.03.2019 15:38

SZPI zjistila tři šarže klamavě označených kabanosů. Tentokrát se výrobky z Polska prodávaly v obchodním řetězci Kaufland. Obsahovaly mnohem méně masa než deklarovaly.

untitled (2)
untitled (2)untitleduntitled (1)untitled (6)untitled (3)untitled (4)untitled (5)

V rámci pokračujících cílených kontrol zjistili inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce tři nevyhovující šarže masných výrobků od výrobce TARCZYNSKI S.A. z Polska.

Podobný případ se přitom vyskytl ani ne před týdnem. Podrobnosti se dočtete zde.

Nově inspekce odhalila tyto výrobky:

KABANOS KLASICKÝ VEPŘOVÝ, velikost balení: 200 g, šarže: L0151. Výrobce na obalu mj. uvedl: 100 g výrobku bylo vyrobeno ze 142 g vepřového masa. "Laboratorní rozbor ale potvrdil přítomnost masa pouze v množství 122 g," sdělil mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

KABANOS EXCLUSIVE CHILLI, velikost balení: 120 g, šarže: L0856. Výrobce na obalu mj. uvedl: na 100 g výrobku bylo použito 185 g masa. "Laboratorní rozbor ale potvrdil přítomnost masa pouze v množství 164,3 g," vyjádřil se k výrobku Pavel Kopřiva s tím, že tento i výše uvedený produkt objevili inspektoři v Kauflandu v ulici Romana Havelky v Jihlavě.

KABANOS EXCLUSIVE CHEESE, velikost balení: 120 g, šarže: L0775. Výrobce na obalu mj. uvedl: na 100 g výrobku bylo použito 180 g masa. "Laboratorní rozbor ale potvrdil přítomnost masa pouze v množství 145,8 g. Inspektoři nevyhovující šarži odebrali v provozovně společnosti Kaufland Česká republika v.o.s., Spojovací 1345, Střítež, Třebíč," řekl tiskový mluvčí SZPI.

Dodavatelem potraviny byla ve všech případech společnost Gornicky, s.r.o., Harantova 1359, Písek.

"Informace na obalu u uvedených šarží klamala spotřebitel ohledně skutečného složení potraviny, kontrolovaná osoba se tím dopustila porušení Evropského nařízení 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, a to ve smyslu klamání spotřebitele," vysvětlil Pavel Kopřiva.

Inspekce prodejci nařídila stažení potraviny ze všech svých poboček a zahájí správní řízení o uložení pokuty.

FOTO: SZPI

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24