17.04.2024 20:16 17.04.2024 21:46
Vážná nehoda 3 vozidel na dálnici D5 u Kladrub na 111. km ve směru z Rozvadova
Zasahují složky IZS a hasiči ze 4 jednotek, na místo letěl vrtulník! Dálnice je uzavřena, odklon na EXITU 119 Benešovice
17.04.2024 20:16 17.04.2024 21:46
Zasahují složky IZS a hasiči ze 4 jednotek, na místo letěl vrtulník! Dálnice je uzavřena, odklon na EXITU 119 Benešovice
17.04.2024 17:47
17.04.2024 14:20
Hledaný vězeň je vysoký asi 180 centimetrů, štíhlé postavy.
Máta je skvělá bylina. Nádherně voní, působí dobře na trávení a roste na zahradě jako zběsilá. Takže pokud vám taky bujně roste a máte rádi její chuť a vůni, zkuste tento sirup. Teď v létě se vám bude hodit pro super letní osvěžujíí drinky.
V zimě do čaje a v létě do osvěžujících nápojů včetně Mojita nebo Virgin Mojita a nemusíte ve skleničce mučit listy máty s cukrem a limetkou. Je to jednoduché a bez vaření, takže se v sirupu všechno zdravé zachová. Já jsem dělala rovnou z trojité dávky, ale recept je uveden na jeden litr. Můžete sirup i sterilovat při 80 stupních Celsia cca 20 minut.
Na přípravu budete potřebovat:
100 g máty včetně stvolů a případně květů
1 litr převařené, trochu zchladlé vody
700 g cukru ( můžete použít krupici nebo jako já třtinový - pak bude samozřejmě barva tmavá )
1 -2 limetky
20 g kyseliny citronové
Postup přípravy:
Připravte si buď velké sklenice nebo nějaký větší hrnec, do kterého se všechno vejde. Samozřejmě podle toho, z kolika dávek budete připravovat. Mátu omyjte a zbavte případných starých listů a breberek :-) Vodu převařte, třeba v rychlovarné konvi, nalijte do sklenic nebo hrnce a vmíchejte cukr s kyselinou citronovou. Promíchejte, až se všechno rozpustí. Nechte trochu zchladnout, tak na 80 stupňů Celsia (od oka) a přidejte nať máty a na kolečka nakrájené, důkladně omyté limetky. Já citrony a limetky dávám do horké vody s lžící octa, jdou pak lépe omývat od všech chemických látek ...
A pak už jenom necháme dva dny doma louhovat. Občas můžete promíchat. Pak přecedíme přes plátýnko nebo gázu a slijeme do vymytých láhví a uzavřeme.
foto a recept: Andrea Motlíková - blog V kuchyni vždy otevřeno