S Andreou v kuchyni: Babiččina Štědrovečerní rybí polévka

23.12.2017 8:02

"Tuto polévku dělá babička, pocházející z Jižních Čech, vždycky na Vánoce. I já, odpůrce rybích polévek, si na ní vždy pochutnám," říká foodblogerka Andrea Motlíková. 

IMG_0987
IMG_0975IMG_0987

Do polévky se nedává kapří vývar, jen obrané maso, jikry nebo mlíčí. 

Na přípravu budete potřebovat:

Odřezky z kapra nebo jiné ryby
200 g sušeného hrachu (nejlépe žlutého)
1 mrkev
kus celeru a petržele
1 cibule
kousek másla
zeleninový vývar
sůl 

Postup:
Rybu uvaříme v osolené vodě, slijeme (do polévky, tento vývar nepoužijeme) a obereme maso. Hrách uvaříme zvlášť v menším množství vody a rozmixujeme, použijeme k zahuštění polévky.

V jiném hrnci na másle zpěníme cibulku, nahrubo nastrouhanou zeleninu a zalijeme vývarem nebo vodou, osolíme. Vaříme do měkka, přidáme rozmixovaný hrách, maso z ryby a jikry nebo mlíčí, pokrájené na kousky. Už jen krátce prohřejeme. U nás se podává s opečenými krutony na másle.

foto a recept: Andrea Motlíková

Více receptů najdete na blogu V kuchyni vždy otevřeno.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT