S Andreou v kuchyni: Poctivá zelňačka s klobásou

28.01.2017 10:18

Poctivá zelňačka zasytí, zahřeje a mnohdy člověka skutečně postaví na nohy. Nechte se inspirovat, Andrea Motlíková vám dá rozhodně dobré tipy...

img_1890-br
img_1893-brimg_1890-brimg_1886-br

Polévka je grunt a zelí plné vitamínů, to je jistá věc. A ještě když je zelíčko domácí, není nic lepšího než pořádná zelňačka. Někdy ji vařívám s brambory, někdy jenom s klobásou a nejlepší je s uzeným vývarem a masem.

Na přípravu budete potřebovat:

1/2kg kysaného zelí

2 klobásy

1 velká cibule

1-2 PL sladké papriky ( můžete dát i trochu pálivé )

2 bobkové listy

5 kuliček nového koření

1/2 KL drceného kmínu

čerstvě mletý pepř

3 PL hladké mouky

olej nebo sádlo

1,5 l masového vývaru ( hovězí, uzený, ovarový )

sůl

Postup přípravy receptu:

Zelí slijeme (zdravou šťávu uchováme nebo vypijeme hned ;-) ), můžeme ho propláchnout, pokud je hodně kyselé. Vložíme do hrnce s bobkovými listy, kmínem a novým kořením a zalijeme vývarem. Vaříme skoro doměkka.

Mezitím na pánvi s olejem nebo sádlem orestujeme cibuli a nakrájenou klobásu, zasypeme moukou a upražíme řidší jíšku. Nakonec vsypeme papriku, promícháme a odstavíme. Necháme směs zchladnout. Tuto směs vmícháme do zelí, dochutíme solí a pepřem a provaříme ještě alespoň 15 minut.

Ještě dodatek ... pokud chcete uvařit zelňačku s brambory, vždy je vařte zvlášť, nikoliv se zelím. V kysaném zelí brambory nikdy nezměknou ;-)

Recept a foto: Andrea Motlíková. Více receptů na blogu V kuchyni vždy otevřeno.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT