13.12.2024 17:56
13.12.2024 13:24
Plzeňští strážníci pomohli muži, který pomýšlel na sebevraždu
13.12.2024 9:22
Bazén v nové nafukovací hale na Slovanech se otevírá veřejnosti - FOTKY
S Andreou v kuchyni: Poctivá zelňačka s klobásou
Poctivá zelňačka zasytí, zahřeje a mnohdy člověka skutečně postaví na nohy. Nechte se inspirovat, Andrea Motlíková vám dá rozhodně dobré tipy...
Polévka je grunt a zelí plné vitamínů, to je jistá věc. A ještě když je zelíčko domácí, není nic lepšího než pořádná zelňačka. Někdy ji vařívám s brambory, někdy jenom s klobásou a nejlepší je s uzeným vývarem a masem.
Na přípravu budete potřebovat:
1/2kg kysaného zelí
2 klobásy
1 velká cibule
1-2 PL sladké papriky ( můžete dát i trochu pálivé )
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
1/2 KL drceného kmínu
čerstvě mletý pepř
3 PL hladké mouky
olej nebo sádlo
1,5 l masového vývaru ( hovězí, uzený, ovarový )
sůl
Postup přípravy receptu:
Zelí slijeme (zdravou šťávu uchováme nebo vypijeme hned ;-) ), můžeme ho propláchnout, pokud je hodně kyselé. Vložíme do hrnce s bobkovými listy, kmínem a novým kořením a zalijeme vývarem. Vaříme skoro doměkka.
Mezitím na pánvi s olejem nebo sádlem orestujeme cibuli a nakrájenou klobásu, zasypeme moukou a upražíme řidší jíšku. Nakonec vsypeme papriku, promícháme a odstavíme. Necháme směs zchladnout. Tuto směs vmícháme do zelí, dochutíme solí a pepřem a provaříme ještě alespoň 15 minut.
Ještě dodatek ... pokud chcete uvařit zelňačku s brambory, vždy je vařte zvlášť, nikoliv se zelím. V kysaném zelí brambory nikdy nezměknou ;-)
Recept a foto: Andrea Motlíková. Více receptů na blogu V kuchyni vždy otevřeno.