Vyrobte jedlý vánoční dárek! Recept na pečený zázvorový čaj s citrusy

13.12.2020 9:46

Přemýšlíte o dárcích na Vánoce? Máte rádi jedlé dárky, které jsou podomácku vyrobené? A máte rádi štiplavý zázvorový čaj s citronem, který vás prohřeje až do morku kostí a zažehná nachlazení?

up-3-br
up-3-brup2-1-br

Nakupte zázvor, citrusy a voňavé koření a můžete začít, nedá to skoro žádnou práci. Radí vám foodblogerka Andrea Motlíková.

 

Na přípravu budete potřebovat:
1 kg pevného čerstvého zázvoru
2 citrony
2 limetky
2 PL rumu ( popř. slivovice )
800 g třtinového cukru
4 badyány
2 svitky skořice
cca 15 hřebíčků

Postup přípravy:
Zázvor oloupeme, jde to velmi dobře obyčejnou škrabkou na brambory. Nakrájíme ho do vyššího pekáče na tenké plátky (cca 3 mm). Z dobře omytých citrusů okrájíme kůru i s bílou slupkou a nakrájíme je na kostičky cca 1x1 cm, přidáme k zázvoru spolu s kořením. Skořici rozlámeme na menší kusy.

Z okrájené citrusové kůry ještě odřízneme bílou hořkou slupku a kůru nakrájíme na tenké proužky a vhodíme ke směsi. Vše zasypeme třtinovým cukrem, zalijeme vodou do výše směsi a vložíme přikryté do trouby vyhřáté na 200 oC.

Pečeme zhruba 40 minut a dalších 20 minut odklopené. Cukr musí být zcela rozpuštěný a měla by se vytvořit trošku sirupovitá konzistence. Nakonec přidáme 2 PL rumu, promícháme a horké plníme do sklenek. Uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme takto zcela zchladnout.

Pokud si budete chtít udělat čaj, stačí na 250 ml hrnek cca 2-3 KL směsi včetně šťávy a zalijete pouze vroucí vodou. Směs je hodně koncentrovaná a štiplavá, tak opatrně.

Samozřejmě sklenky jako dárky můžete nazdobit podle vkusu každého.

Více receptů na blogu V Kuchyni vždy otevřeno.

Foto a recept: Andrea Motlíková

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT