QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Davy návštěvníků způsobují velké problémy na německé straně Šumavy

03.02.2020 13:45

Náporu motoristů čelí hlavně Třístoličník a Luzný. V oblasti, kam se vydává velké množství turistů z Čech, kolabuje doprava. Řidiči musí nově počítat s dopravním omezením.

11

Třístoličník i vrchol Luzného patří zvláště v zimě k nejoblíbenějším výletním cílům v okrese Freyung-Grafenau. Tyto turistické cíle vyhledávají především němečtí výletníci, ale také mnoho českých turistů. Davy návštěvníků způsobují velké komplikace v dopravě.

"Velké problémy nastaly především v době Vánoc a Nového roku. Silnice k parkovišti na Třístoličník byla po obou stranách využita jako parkovací místo a mezi zaparkovanými auty, které porušovaly dopravní předpisy, se pokoušela další osobní auta projet k oficiálnímu parkovišti. Nakonec došlo k ucpání komunikace a vůbec nebyl možný průjezd zásahových vozidel horské služby ani záchranné služby,“ vysvětluje Karl Matschinner, mluvčí okresu Freyung-Grafenau.

Zástupci okresu, dotčených obcí a dalších institucí se proto dohodli na řešení situace a přistoupili k uzavření příjezdové cesty na Třístoličník. "Abychom tomu předešli a zamezili nelegálnímu parkování, tak se příslušná místa dohodla na tom, že zástupci dobrovolných hasičů budou ve dnech vysokého nájezdu návštěvníků, tj. zvlášť o víkendech, o svátcích, uzavírat komunikaci na Třístoličník, jakmile se parkoviště naplní,“ informuje Karl Matschinner.

Dlouhodobě by mohla situaci vyřešit instalace závory nebo nasazení autobusů, ale to nelze zajistit ještě během této zimní sezony.

 "Ani možnost stavby dalších parkovacích míst není aktuálně možná. V současnosti je na Třístoličníku k dispozici přes 170 parkovacích míst pro osobní vozy, pro tři autobusy a tři další parkovací místa pro karavany. Jenom o víkendech a o svátcích, jsou za pěkného počasí veškerá parkovací místa obsazená vlivem velkého návalu návštěvníků. Stává se potom, že řidiči parkují na okraji silnice, ale to je mimo uzavřené obce protizákonné obecně v celém Německu. Je to zakázáno i bez zvlášť instalované značky o zákazu zastavení v daném úseku,“ upozorňuje Karl Matschinner.

FOTO: Okresní úřad Freyung-Grafenau

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24