Dvorana slávy hejtmana Plzeňského kraje se rozrostla o tři významné osobnosti

13.10.2022 9:46

Slavnostní uvedení do Dvorany slávy hejtmana Plzeňského kraje se konalo ve středu 12. října v Měšťanské besedě v Plzni. Hejtman Rudolf Špoták předal třem významným osobnostem kraje pomyslnou vstupenku do dvorany a ocenění v podobě polodrahokamu achátu.

Dvorana slávy PK_1022_QAP (12)
Dvorana slávy PK_1022_QAP (12)Dvorana slávy PK_1022_QAP (1)Dvorana slávy PK_1022_QAP (2)Dvorana slávy PK_1022_QAP (3)Dvorana slávy PK_1022_QAP (4)Dvorana slávy PK_1022_QAP (5)Dvorana slávy PK_1022_QAP (6)Dvorana slávy PK_1022_QAP (7)Dvorana slávy PK_1022_QAP (8)Dvorana slávy PK_1022_QAP (9)Dvorana slávy PK_1022_QAP (10)Dvorana slávy PK_1022_QAP (11)

Dvorana slávy hejtmana Plzeňského kraje se rozrostla o další tři osobnosti z vědy, kultury a sportu. „Jsem rád, že se po dvouleté vynucené pauze můžeme potkat. Dnes rozšíříme řady významných lidí Plzeňského kraje o další tři osobnosti. Jsem rád, že mohu navázat na tradici, kterou moji předchůdci v roce 2009 zavedli,“ řekl v úvodní řeči hejtman Rudolf Špoták, který následně bývalé hejtmance Miladě Emmerové poděkoval za založení tradice a předal ji květinu.

Jako první do Dvorany slávy hejtmana Plzeňského kraje byl uvedený prof. MUDr. Jindřich Fínek, Ph.D. MHA. Přednosta Onkologické a radioterapeutické kliniky Fakultní nemocnice, děkan Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni Jindřich Fínek se nemohl slavnostního aktu zúčastnit, a tak za něj ocenění převzala jeho manželka, Eva Fínková. „Děkuji za vaše ocenění, které chápu jako ocenění naší lékařské fakulty a fakultní nemocnice. Jako plzeňský rodák, byť emigrant do Starého Plzence před dvaceti lety, vám ještě jednou děkuji za vaše ocenění,“ přečetla Eva Fínková vzkaz, který napsal čerstvý člen Dvorany slávy hejtmana Plzeňského kraje. „Jsem šťastná, je to ocenění, které si můj manžel zaslouží. Z onkologického oddělení udělal kliniku a i díky jeho přičinění se postavil nový kampus pro lékařskou fakultu,“ okomentovala QAPu manželka Jindřicha Fínka.

Druhou čerstvou držitelkou ocenění se stala divadelní herečka Jana Kubátová. Aktuálně ji můžeme vidět v Divadle J. K. Tyla v inscenaci Každý má svou pravdu nebo v rodinném dramatu Králičí nora. „Vaše nádherné divadlo, ve vašem krásném kraji oslavilo 120 let a já si při té příležitosti s hrůzou uvědomila, že už třetinu té doby tady jsem. Což je opravdu strašné,“ řekla se smíchem oceněná herečka. „Je to ale krásná práce a já děkuji za toto krásné ocenění,“ dodala Jana Kubátová.

V kategorii sport získala ocenění hejtmana tenistka Barbora Strýcová. Rodačka z Plzně, která za svoji bohatou kariéru získala 25 titulů z celkem 42 finálových zápasů. „Chtěla bych za toto ocenění opravdu poděkovat. Jsem hrdá a pyšná na to, že jsem Plzeňačka a jsem ráda, že tady dnes s vámi můžu být,“ řekla při děkovné řeči Barbora Strýcová. „Toto ocenění je pro mě hrozně důležité, opravdu si ho vážím, protože jsem ho získala v Plzni,“ řekla tenistka. „Zvažuji, že bych se příští rok vrátila na pár turnajů,“ prozradila QAPu Barbora Strýcová, která svoji kariéru ukončila z důvodu těhotenství.

Foto QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24