QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

PES nám od pondělí 16. listopadu určí platná opatření proti šíření koronaviru

13.11.2020 14:14

Nové rizikové skóre bude od pondělí 16. listopadu denně zveřejňovat ministerstvo zdravotnictví na svém webu. Podle ministra zdravotnictví nyní odpovídá situace v ČR stupni čtyři.

PES
PES1PESPES3PES2

Ministerstvo zdravotnictví představilo nový systém hodnocení rizika, takzvaný PES.

Pro dodržování všech pěti pásem rizika v nové tabulce je žádoucí, aby kvůli příslušným opatřením platil nouzový stav. Jinak by některá opatření nemohla být dodržena. Ministr zdravotnictví proto potvrdil, že navrhne prodloužení nouzového stavu o dalších třicet dní. Zatím platí nouzový stav do 20. listopadu.

Jan Blatný také vysvětlil, jak se bude vypočítávat přechod mezi jednotlivými pásmy. „Ve vážné epidemické situaci musí riziko trvat aspoň tři dny, abychom překročili o stupeň výš. Pokud se budeme pohybovat směrem dolů, potom je bezpečné počkat týden, aby bylo riziko v nižších hodnotách,“ popsal ministr zdravotnictví a dodal, že vždy o přechodu mezi pásmy budou mít rozhodující slovo experti.

V současné době výpočty ukazují, že riziko je na úrovni čtyři. Pokud tento stav potrvá až do další středy, resort ministra zdravotnictví navrhne, aby od následujícího pondělí přešel na čtvrtý stupeň také režim protikoronavirových opatření.

Jan Blatný upozornil, že takto budou postupovat vždy. Od středy do následující středy se bude vyhodnocovat situace a porovnávat čísla. Zohledňovat se také bude to, jestli v mezitýdenních intervalech riziko klesá, nebo stoupá. Ve čtvrtek by pak ministr navrhl vládě změnu pásma a od pondělí by platilo pásmo nové.

Reprodukční číslo kleslo tento týden podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR na 0,7 až 0,8. „Celý vývoj evidentně odráží narůstající vliv přijatých opatření,“ udává šéf ÚZIS Ladislav Dušek.

Na nové tabulky se můžete podívat ve fotogalerii nebo zde.

Foto: ÚZIS ČR

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24