QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Věděli jste, že farmářské trhy v Plzni se pyšní známkou Slow food?

20.03.2023 15:46

Po odmlce v zimním období opět začíná sezona oblíbených farmářských trhů. Ty se budou pořádat na již obvyklém místě - na náměstí Republiky v Plzni. Farmářské trhy nabízí čerstvé potraviny, díky čemuž se těší velké oblibě obyvatel Plzně.

PLzenské farmářské trhy foto QAP (10)

První letošní farmářské trhy se budou konat tuto sobotu, tedy 25. března na náměstí Republiky v Plzni. Pamatujete si ještě na to, že trhy byly původně v Mlýnské strouze? „V sobotu zahájíme 14. ročník farmářských trhů. Začínali jsme v Mlýnské strouze, bylo tam 15 stánků. Šlo nám hlavně o informování veřejnosti o farmách a čerstvých potravinách. Chtěli jsme je dělat jednou za měsíc, postupně to došlo k tomu, že je pořádáme každou sobotu. U Zvonu probíhala rekonstrukce a my jsme se museli přemístit na náměstí Republiky, tam se dnes vejde 50 prodejců, dokonce i 58,” popsal historii farmářských trhů jejich pořadatel Tomáš Popp.

Farmářské trhy jsou nedílnou součástí města. Každou sobotu již v ranních hodinách chodí Plzeňané s proutěnými košíky na náměstí a vybírají si tam z těch nejlepších dobrot. Až 80 % produktů pochází od farmářů z Plzeňského kraje. To, že jde skutečně o regionální farmářské výrobky, potvrzuje razítko Slow food. „Slow food je takové hnutí, které vzniklo v Itálii. Kladou důraz na uchovávání gastronomických tradic. Jedná se o celosvětovou značku. Jsme jediný farmářský trh v České republice, který toto ocenění vlastní. Znamená to, že nabízíme produkty a potraviny typické pro náš region,” vysvětlil Tomáš Popp.

Farmářské trhy lákají davy. Průměrně je v sobotu na náměstí až 3 000 lidí. Nejen u stánků se zeleninou se stojí dlouhé fronty, které ale rychle ubývají. Jinak tomu není ani u pojízdné prodejny Dvoru Krasíkov. „Jsem z trhů opravdu nadšená. Jezdím tam už rok a půl. Je to pro mě každou sobotu vzpruha, i když vstávám ve 4 ráno a v 7 už jsem na náměstí. Je to pro mě zpestření, když vidím tváře zákazníků, kteří se na mě usmívají, i když je zima a fouká. To, že k nám lidé chodí opakovaně jen vypovídá o tom, že to co děláme, děláme dobře,” řekla Libuše Sittová z Dvoru Krasíkov a dodala: „Plzeňané si na farmářských trzích moc dobře uvědomují, že kvalita potravin je důležitá a koho nákupem podporují, to je úžasné.”

 

Plzeňské farmářské trhy budou i v letošním roce pořádány v týdenním intervalu – od 25. března až do 16. prosince každou sobotu (s výjimkou dvou sobot, kdy jsou v místě jejich konání pořádány jiné akce). Svůj domov mají na náměstí Republiky. Začíná se tradičně v 8 a končí ve 12 hodin.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24