QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Zemřel otec bankomatu

20.05.2010 16:04

Vynálezce bankomatu John Shepherd-Barron zemřel v sobotu po krátké nemoci. Dnes zná jeho vynález snad každý člověk. První bankomat spatřil světlo světa v roce 1967. Ještě před válkou se ale o něj pokoušel jeden Turek, bezvýsledně.

Ve věku 84 let opustil tento svět po krátké nemoci vynálezce a otec bankomatu John Shepherd-Barron. První bankomat spatřil světlo světa díky tomuto Skotovi v roce 1967. Přijímal tehdy ale jen speciální papírové šeky opatřené chemickým zabezpečením. Po zadání osobního identifikačního kódu (PIN) dostali zákazníci banky desetilibrovou bankovku. Sám vynálezce bankomatu řekl, že na myšlenku ho přivedla touha vyzvednout si peníze z banky i po zavíračce. Stroj prý pracuje jako automat na výdej čokoládových tyčinek.

PIN byl původně šestimístný. Shepherdova žena si ale stěžovala, že je pro ni šest čísel moc a tak slavný vynálezce na přání své paní ubral dvě čísílka. Dnes je tomu světovým trendem mít čtyřmístný PIN.

První bankomat u nás se objevil až 1. prosince 1989 na Václavském náměstí v Praze. Byl to bankomat České spořitelny. Počet těchto mašinek se rychle rozrůstal na dnešních 3600 kusů. Po celém světě jich najdete 1,5 milionu. Nejvíce jich je samozřejmě v USA.

Víte, ale, že historie bankomatu sahá až před druhou světovou válku? S myšlenkou přišel ve třicátých letech turecký vynálezce žijíci v Americe, Luther George Simjian. Jeho nápad s bankomatem se vyzkoušel, ale neměl patřičný ohlas a využívali ho pouze prostitutky a gembleři, kteří se vyhýbali jednání na přepážce banky.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24