Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

02.06.2024 12:14

Kvůli zaplavení byl v Plzni neprůjezdný Rondel

Hasiči odčerpali vodu, nyní je místo již průjezdné

Změní se Železná Ruda v nové město? Hotel Javor se nedaří prodat, chátrají i další budovy...FOTKY

23.01.2014 8:16

Mění se Železná Ruda v "město duchů"? Kdysi slavný hotel Javor je téměř neprodejný, ze slavného expressa na hlavní třídě je ruina a za pár dnů přestane fungovat i lékárna. Podívejte se na aktuální fotky!

Místo bývalého známého zařízení s občerstvením by mohla být veřejná zeleň. Záleží ale na penězích...
Kdysi známá cukrárna a express, později vietnamský obchod a teď ruina na hlavním průtahu Železnou Rudou. Místo bývalého známého zařízení s občerstvením by mohla být veřejná zeleň. Záleží ale na penězích... Kdysi známá cukrárna a express, později vietnamský obchod a teď ruina na hlavním průtahu Železnou Rudou. Nejen budova, ale ani okolí rozhodně není úplně v pořádku... Kdysi známá cukrárna a express, později vietnamský obchod a teď ruina na hlavním průtahu Železnou Rudou. Kdysi známá cukrárna a express, později vietnamský obchod a teď ruina na hlavním průtahu Železnou Rudou. Lékárna v Železné Rudě končí 31. ledna 2014. ...už jen pár dnů bude fungovat lékárná přímo v Železné Rudě. Původně byly v Železné Rudě tři lékárny. Na konci ledna skončí i ta druhá, poslední zůstane v Alžbětíně. Kdysi jeden z nejznámějších hotelů v Železné Rudě chátrá a je téměř neprodejný. Hotel Javor býval jedním z nejoblíbenějších hotelů v Železné Rudě, hojně využívaný byl také bar v přízemí. Na prodej...už několik let. Hotel Javor měl ještě před čtyřmi lety odhadní cenu 15 milionů. Naopak po několika letech se podařilo prodat a znovu zprovoznit restauraci Šumava. Otevírací dobuomezila i Česká pošta v Železné Rudě. Omezení otevírací doby v Železné Rudě podle České pošty ale neznamená uzavření pobočky. Zatím se o tom prý nejedná. Česká pošta v Železné Rudě zatím funguje...i když s omezeními.

Železná Ruda stále patří mezi nejoblíbenější turistická centra na Šumavě. Především v zimě, když přeje počasí, je návštěvníků poměrně dost. Problém nastává ve chvíli, kdy počasí není ideální. Strádají majitelé penzionů i restaurací. Odliv návštěvníků je znát a po řadě let se některé kdysi známé objekty v Rudě staly neprodejné. Nejspíš tak budou chátrat dál.

V Železné Rudě se toho za posledních zhruba 15 let změnilo spousta. Rozhodně přibyly cukrárny, penziony, dokonce wellness a pivovar na Belvederu, lyžařský areál Nad Nádražím prošel opravami a dokonce se i v Železné Rudě objevilo dnes velmi populární občerstvení Kebab. Turistům ale jako by to bylo málo...Pokud nepřeje počasí, není vysloveně krásně nebo přímo ladovská zima, nic moc je do Rudy neláká. Odliv návštěvníků je jasně znát. A nejspíš i to je jeden z důvodů, proč je například kdysi známý hotel Javor v centru Rudy v podstatě neprodejný...

Chátrající hotel i oblíbený express. I to je současná Železná Ruda...

Kdysi velmi známý a jeden z nejoblíbenějších hotelů v Železné Rudě Javor nejspíš ještě hodně dlouho bude hledat nového majitele. Hotel Javor patří Svazu českomoravských spotřebních družstev. Zhruba před čtyřmi lety byla jeho odhadní cena asi 15 milionů, postupně ale sdružení slevilo až na 10 milionů. V současné době je cena nejspíš ještě nižší. Sdružení o ní ovšem veřejně mluvit nechce. "Nezlobte se, ale cenu vám neřeknu," odmítl QAPu konkretizovat sumu předseda sdružení Zdeněk Juračka. "Snížili jsme tu cenu na minimum. Zájemci byli a jsou, ale prodat se to nedaří. Problémem je i poloha. Kdyby stál takový hotel jinde než v Železné Rudě, tak se asi prodá. Problém je i současný stav cestovního ruchu v Železné Rudě," říká předseda svazu.

Naopak se svazu podařilo prodat nedalekou restauraci Šumava, která už po letech opět konečně funguje (viz fotogalerie).

V chátrající ruinu se proměnilo i kdysi známé korzo na hlavním průtahu. "Je to složité. Pozemek je státu, objekt patří soukromníkovi. V rámci stavby průtahu Železnou Rudou bychom tam chtěli udělat veřejnou zeleň, ovšem to je hudba budoucnosti. Záleží na penězích. Na průtah je zatím jen studie. Je to ale problém i jinak těchto objektů. Patřily dřív družstvu, pak se prodaly a soukromníci je třeba prodali dál (pozn.red.: vietnamským podnikatelům)," říká starosta města Michal Šnebergr.

V Železné Rudě skončí na konci ledna další lékárna, provoz omezila i pošta...

Obyvatelé a potažmo právě i návštěvníci Rudy navíc musí od konce ledna počítat s dalším omezením. Ze zdravotních důvodů ukončí fungování lékárna přímo ve městě. "Původně jsme měli tři lékárny. Teď pan doktor končí a zbyde jen lékárna v Alžbětíně," potvrdil starosta.

Provoz už omezila také pošta, i když oficiálně se jí o tom příliš mluvit nechce. "Pokud omezujeme otevírací dobu, tak nejdeme pod 15 hodin týdně. Vždy je to po dohodě s místní samosprávou," řekl QAPu mluvčí pošty Ivo Mravinac.

"Otevírací doba se zkrátila každý den o hodinu a došlo k organizačním změnám pošty, takže se bude rozvážet z Nýrska. Lidé by to ale nějak zásadně pocítit neměli," potvrdil Michal Šnebergr.

Navíc se v poslední době objevily spekulace, že pošta by se mohla úplně zrušit. "V současné době není nic jasné. Dokud nebude nová vláda a nový ministr, tak rozhodně nebudeme dělat žádné kroky," odpověděl na přímou otázku mluvčí České pošty.

Paradoxně jeden dobrý dopad postupný odliv turistů má. V Železné Rudě se za poslední roky výrazně snížil počet vietnamských prodejců, tržnice už zdaleka nejsou tak obsazené a skončila i řada night clubů s "lehkými dámami".

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství