Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Nehod pod vlivem alkoholu přibylo! Vloni měly víc jak dvacítku obětí

26.01.2015 7:04

Nehod, kdy jsou řidiči pod vlivem alkoholu, v Plzeňském kraji vloni přibylo. Stoupl i počet obětí, při takových nehodách zemřelo 23 lidí. Nejčastější příčinou nehod je nesprávný způsob jízdy.

DSC_5318

Policie v Plzeňském kraji za loňský rok eviduje nárůst počtu nehod, při kterých byli viníci pod vlivem alkoholu. Alkohol byl prokázaný u víc jak tří stovek řidičů u nejrůznějších nehod. Velmi smutné na tom navíc je, že stoupl i počet lidí, kteří při takových nehodách přišli o život.

Statistiky nehodovosti za loňský rok v Plzeňském kraji rozhodně nejsou hezké čtení. I když celkově počet nehod klesl o zhruba dvě stovky, následky jsou stále děsivé. Celkově sice nepatrně ubylo obětí, nicméně například právě v souvislosti s alkoholem při nehodách umíralo víc lidí. Narostl i samotný počet takových nehod.

"Požití alkoholických nápojů bylo odhaleno při šetření nehod u 302 řidičů a drogy sehrály roli u 17 nehod. Ve spojení alkoholu a drogy pak havarovalo 9 řidičů. Největší počet nehod pod vlivem alkoholu byl v době, kdy řidičům kolovalo v těle množství přesahující 1,5 promile alkoholu, u 182 viníků nehod byla naměřena hodnota 1,5 promile a více, což odpovídá 60% všech nehod, u kterých figuroval alkohol," popsala mluvčí policie Jana Tomková. Při nehodách, kde figuroval alkohol, zemřelo 23 lidí.

Přesto v celkovém součtu alkohol ani drogy nejsou jednou z hlavních příčin nehod. Ze statistik vyplývá, že jde jednoznačně o nesprávný způsob jízdy. "Dlouhodobě je nejčastější příčinou nehod uváděn nesprávný způsob jízdy. To znamená nevěnování se řízení, nedodržení bezpečné vzdálenosti za vozidly nebo nezvládnutí řízení. Dále nepřiměřená rychlost, nepřizpůsobení rychlosti dopravně technickému stavu komunikace, kdy ke kolizím dochází často při změnách počasí, snížené viditelnosti, mlze, námraze a podobně a nedání přednosti v jízdě," doplnila policejní mluvčí.

Celkem se v loňském roce v Plzeňském kraji odehrály bezmála tři tisícovky nehod. "Za loňský rok zaevidovali policisté dopravní služby celkem 2905 nehod. Při těchto nehodách zemřelo na komunikacích Plzeňského kraje 40 osob, těžce zraněno bylo 113 účastníků nehod a lehce 1517. Celkové škody, které při nehodách vznikly, byly posouzeny na celkovou částku, která překročila 248 milionů korun," uzavírá Jana Tomková.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství