Zámek v Plané zachvátil rozsáhlý požár! FOTKY

11.11.2017 10:24

Až do sobotního rána bojovali hasiči s rozsáhlým požárem zámku v Plané na Tachovsku. Zatím se nedá vyloučit, že požár někdo založil. Vyšetřování bude trvat týdny.

IMG_4933_1
IMG_4933_1IMG_4926_1IMG_4950IMG_4968_1IMG_4969_1IMG_4928_1IMG_4974_1IMG_4975_1

K požáru vyjížděly jednotky hasičů před sobotní půlnocí a na pomoc museli dorazit i hasiči z Karlovarského kraje. V době příjezdu hasičů už ale byla střecha zámku doslova v plamenech.

"Vzhledem k tomu, že zámek v Plané stojí na nejvyšším místě města, byla hořící střecha vidět ze vzdálenosti několika kilometrů. Operační středisko vyhlásilo poplach hasičům na stanici v Tachově i dobrovolným hasičům v obci a sousední Chodové Plané. Zároveň si jako posilu vyžádalo u HZS Karlovarského kraje pomoc od hasičů v Mariánských Lázních a jako posilu hasiče z Plzně Košutky," říká mluvčí hasičů Pavla Jakoubková.

Požár zachvátil střechu a podkroví jednoho křídla zámku o rozloze zhruba 30 krát 15 metrů. Zásah byl velmi nebezpečný i pro samotné hasič. "Někdy po druhé hodině ráno se hasiči museli stáhnout, protože se pod nimi začaly propadat prohnilé trámy a hasiči mohli provádět hasební zásah pouze z venku a z výškové techniky. V ranních hodinách si velitel zásahu povolal další posilu – speciální hasicí zařízení Cobra z Plzně Košutky – pro zvýšení efektivity hašení," pokračuje mluvčí krajských hasičů.

Vyšetřování bude trvat několik týdno. Není vyloučené, že někdo požár založil...

Ráno dostali hasiči požár pod kontrolu, dohašovací práce ale budou pokračovat. Příčiny zatím nejsou známé a podle všeho bude vyšetřování trvat i několik týdnů, o závadu na elektroinstalaci ale tentokrát nepůjde. Stejně tak zatím nejsou vyčíslené ani škody.

Podobné zásahy na historických objektech nebo kulturních památkách jsou z pohledu hasičů jedny z nejnáročnějších. "Požáry historických budov bývají samy o sobě velmi komplikované, a to z důvodu jednak technického stavu i členitosti budov, jednak z historického hlediska a jednak z důvodu přístupových cest. Konkrétně při tomto požáru se hasiči měli problém se dostat do areálu, který byl zajištěn řetězy a betonovou skruží. Museli tak zvolit násilný vstup," uzavírá Pavla Jakoubková.

FOTO: HZSPK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT