Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Většina Čechů souhlasí s vyššími pokutami pro bohaté

05.09.2010 8:56

Průzkum ukazuje, že více než polovina Čechů souhlasí s návrhem ministra dopravy Bárty, aby movití řidiči platili vyšší pokuty. Podle většiny lidí by policie měla dokonce i nahlížet do majetkových poměrů bohatších.

Ministr dopravy Vít Bárta (VV) přišel s návrhem, aby bohatí platili za porušení předpisů, především jde o rychlost jízdy, platili vyšší pokuty a to buď podle majetku nebo kubatury auta. Podle průzkumu veřejnosti s tím souhlasí více než polovina Čechů.

S vyššími pokutami souhlasí dvě třetiny dotazovaných. Více než čtyři pětiny lidí, konkrétně 81,6 procenta, se domnívají, že "bohatším" řidičům nečiní platit maximální výši pokut za dané dopravní přestupky, a proto této skutečnosti využívají a zneužívají ve vztahu k dopravním předpisům.

Většina dotázaných, 57,4 procenta, si myslí, že vyšší pokuty by mohly majitele luxusních vozů přimět k většímu respektování dopravních předpisů. Téměř polovina lidí odmítá, že placením pokut dle majetku by se porušila rovnost lidí před zákonem. Naopak. V zahraničí je toto běžnou praxí. O opaku, tedy porušení ústavy je přesvědčen například premiér Petr Nečas a spolu s ním téměř 40% dotázaných.

Agentura, která průzkum mezi 5914 lidmi prováděla, tvrdí, že z průzkumu jasně vyplývá, že většině Čechů nevadí náhled policie do majetkových poměrů za cenu změny stávajícího pokutového systému, který podle nich není účinný.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT