Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

01.06.2024 18:21

Plzeňská muzejní noc nalákala davy lidí - FOTKY

Již 20. ročník Plzeňské muzejní noci nabídl v pátek 31. května veřejnosti nahlédnout nejen do muzeí netradičním způsobem. Připraven byl bohatý program. Podívejte se na FOTKY.

"Dnešek si nevymažu z paměti do smrti," říká šéf teplárenské Jurečko. Spalovna v Chotíkově má základní kámen. Fotky!

17.09.2013 13:39

Za obrovské pozornosti politiků nejen z regionu a médií se v úterý 17.září odehrálo slavnostní poklepání základního kamene spalovny v Chotíkově. Naplno začne spalovna fungovat v roce 2016.

IMG_6919
IMG_6906IMG_6907IMG_6909IMG_6910IMG_6913IMG_6914IMG_6917IMG_6919IMG_6923IMG_6925IMG_6926

Na začátku srpna se poprvé zakousla těžká technika do pozemků skládky v Chotíkově a oficiálně odstartovala stavba spalovny. Došlo k tomu po dlouhých deseti letech. 17.září 2013 pak přišla na řadu další velká chvíle. Slavnostní poklepání základního kamene spalovny.

Do Chotíkova se sjely známé osobnosti politiky i podnikatelské sféry, zástupci okolních obcí a velká událost neušla ani obrovské mediální pozornosti. Stavba spalovny běží a o dotacích ve výši až půl miliardy z EU se bude v následujících dnech jednat v Bruselu. Celkem vyjde stavba na 2 miliardy a naplno se do provozu uvede v roce 2016 s tím, že dostavěno by mělo být už o rok dřív.

"Já se jako správný chlap raduju z toho, že se málokomu za život podaří vůbec postavit něco na zelené louce a navíc to má být ještě takováto fabrika, která tady bude sloužit 30 až 50 let, tak z toho mám opravdu radost a plním si tím ten jeden svůj sen. Ten druhý si dneska splním po dvacáté hodině na stadionu plzeňský Viktorky, kde budeme hrát velmi důležitý zápas. Takže ten den 17.září si nevymažu z paměti do smrti," řekl QAPu předseda představenstva Plzeňské teplárenské Roman Jurečko těsně po tom, co v přichystaném stanu s rautem slavnostně nakrojil dort ve tvaru nové spalovny.

Na slavnostním poklepání základní kamene nechyběli zástupci města a obvodů, dorazil i hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec, primátor Plzně Martin Baxa, tak i generální ředitel společnosti ČKD, která bude spalovnu stavět,  Jan Musil. Do Chotíkova se zpožděním přijel i ministr životního prostředí v demisi Tomáš Podivínský.

"Dík patří i obyvatelům Chotíkova, kteří o spalovně rozhodli v referendu," připomněl starosta obce Vítězslav Blažek. Na slavnosti nechyběli ani zástupci okolních akcí včetně samotného Chotíkova, ale také třeba Města Touškov. Nálada mezi místními obyvateli je prý už mnohem lepší než ve vyhrocené době okolo samotného referenda. Navíc například Chotíkov už má slíbené peníze, které se stanou stálým přísunem do obecní kasy právě díky spalovně.

Stavba spalovny vyjde na necelé dvě miliardy, ročně spálí 95 tisíc tun odpadu, které mají nahradit 75 tisíc tun hnědého úhlí, které se spálí ročně v teplárně. Stavět se bude také horkovod, který zajistí druhý zdroj pro oblast Lochotína. Zatímco spalovna by měla fungovat od roku 2016, horkovod o další čtyři roky později.

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství