Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeň slaví čtvrtstoletí partnerství s Takasaki

01.10.2015 20:25

Pětadvacet let je Plzeň partnerem japonského Takasaki. Kromě kultury funguje spolupráce obou měst i v oblasti ekologie, v minulosti si samosprávy i občané také pomáhali při živelných katastrofách.

Foto Magistrát města Plzně

Týden dílen a přednášek s mistry tradičních japonských umění v oblasti kaligrafie, bonsaj, ikebany a čajového obřadu nabídne od 1. do 7. října Plzeň.

Akce je hlavním bodem oslav 25 letého partnerství krajské metropole s více než devět tisíc kilometrů vzdáleným japonským Takasaki. "Je již tradicí, že z Takasaki přijíždí do Plzně mistři tradičních japonských disciplín, mnozí z nich jsou držiteli významných kulturních ocenění. Povedou tvůrčí dílny, o své umění se podělí s našimi občany," uvedl primátor města Martin Zrzavecký.

Podle něj je spolupráce v oblasti kultury velmi aktivní, v Plzni se v uplynulých letech představila řada partnerských umělců. "Partnerství ale není jen o kultuře, stejně tak mezi námi funguje v dalších oblastech," doplnil primátor. Opravdové přátelství a vzájemná úcta mezi oběma městy se podle jeho slov potvrdila například při sbírce občanů Takasaki, kteří přispěli na odstranění škod v Plzni po ničivých povodních před 13 lety, stejně tak i při poskytnutí finančního daru městem Plzeň po katastrofálním zemětřesení v Japonsku v roce 2011.

Podle Jany Švábkové, vedoucí oddělení protokolu Magistrátu města Plzně, byla smlouva obou měst podepsána primátory 1. srpna 1990. Podnětem byly dlouhodobé technicko-hospodářské styky takasackého pivovaru Kirin Beer s Plzeňským Prazdrojem. "Aktuálně má Plzeň uzavřeno partnerství s celkem sedmi městy, je to německý Regensburg, švýcarský Winterthur, belgické Liège, francouzské Limoges, slovenská Žilina a americký Birmingham," uvedla. Plzeň ročně osloví dvě až tři zahraniční města, která mají zájem o navázání partnerské spolupráce.

Jako hlavní část oslav nabídne Plzeň od 1. do 7. října týden dílen a přednášek s mistry tradičních japonských umění. Dílny a přednášky nejsou jedinou možností, jak se setkat s mistry a umělci z Japonska nebo se více dozvědět o kultuře země vycházejícího slunce. Aktuálně se v prvním patře Západočeského muzea koná první evropská výstava kaligrafií fenomenální umělkyně Shōko Kanazawy a newyorské sochařky Karen LaMonte, v přízemí je možné vidět fotografie Zdeňka Thomy s názvem Oslnivé barvy japonského podzimu. Ve čtvrtek 8. října od 18 hodin se v muzeu uskuteční přednáška a autogramiáda nové knihy přední české japanoložky Vlasty Čihákové Noshiro s příběhem hraběnky Mitsuko Coudenhove-Kalergi, která žila dlouhá léta na panství v Poběžovicích v Západních Čechách.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství