Rekonstrukce Muzea Šumavy a hradeb v Sušici stála 20 milionů, je znovu otevřeno

19.07.2013 14:16

Rekonstrukce sušického Muzea Šumavy trvala téměř rok. Teď bylo otevřeno po náročné rekonstrukci a má zcela novou podobu. Rekonstrukcí prošly i městské hrady.

po rekonstrukci1
multifunkční sálpo rekonstrukci1po rekonstrukci2

Muzeum Šumavy v Sušici bylo otevřeno po téměř roční rekonstrukci. Teď má zcela novou podobu. Spolu s historickou budovou muzea byly rekonstruovány i městské hrady.

Téměř rok trvala rekonstrukce Muzea Šumavy v Sušici. Celkové náklady rekonstrukce se vyšplhaly na 20 milionů korun, z toho 12,3 milionů hradila EU.

"V rámci provedené rekonstrukce byl celý objekt muzea nově zastřešený, byly položeny nové podlahy v přízemí i v patře a obnoveny veškeré sítě. Všechny instalace i sítě včetně topení v přízemí i v patře jsou vedeny podlahou, historický vzhled tak byl narušen jen minimálně. Také při obnově fasád byly respektovány technologie a postupy používané ve středověku, současný vzhled tak přibližuje jejich možnou tehdejší podobu," informovala mluvčí Plzeňského kraje Šárka Stará.

V přízemí zrekonstruovaného objektu vzniklo lapidárium a prostor pro menší výstavy. V patře je velký multifunkční sál pro výstavy, přednášky, koncerty a besedy.

Zajímavou novinkou je nový přístup na ochoz hradeb. "Ten se dosud otvíral návštěvníkům jen zcela výjimečně, například při Muzejní noci, Dni otevřených dveří nebo v rámci Dnů evropského dědictví," uvedla dále mluvčí.

Rekonstrukcí prošly i městské hradby. „Městské hradby, jejichž část prošla letošní rekonstrukcí, byly postaveny se souhlasem krále Jana Lucemburského v roce 1322. V 18. století se však, stejně jako v mnoha jiných městech, staly překážkou dalšího stavebního vývoje, a tak byly postupně bourány a dodnes se dochovala jen jejich torza,“ vysvětluje ředitelka Muzea Šumavy Sušice Zdeňka Řezníčková.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT