Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Policie je v pohotovosti! Policisté se zbraněmi hlídají nádraží i další objekty v Plzeňském kraji

01.05.2024 9:01

Preventivní bezpečnostní opatření policie právě probíhají na celém území České republiky včetně Plzně a Plzeňského kraje. Policie tak reaguje na rozhodnutí vlády, která preventivně zvyšuje bezpečnostní opatření.

policie nadarzi
policie nadarzipolicie nadrazi 5policie

Jak uvedla PČR jedná se o preventivní opatření, nikoliv reakci na konkrétní hrozbu.

"V souvislosti s včerejším zasedáním vlády, kdy byla přijata preventivní bezpečnostní opatření v souvislosti s platným prvním stupněm ohrožení terorismem, budeme na území Plzeňského kraje, stejně tak jako na jiných místech v České republice, posilovat výkon služby u vytipovaných objektů nebo u vybraných sportovních, kulturních či společenských akcí," uvedla mluvčí policie Pavla Burešová.

Policie je v pohotovosti na celém území České republiky. „Přestože v tuto chvíli neexistují informace o přímém ohrožení Česka, preventivní opatření nesmíme s ohledem na bezpečnostní situaci ve světě a doporučení odborníků podcenit. Reagujeme i na to, že v příštích měsících se u nás uskuteční několik akcí masového charakteru,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan s tím, že Ministerstvo vnitra současně posoudí existující systém stupňů ohrožení terorismem, který platí od roku 2016, a pokud to bude nutné, navrhne jeho revizi.

Policie z taktických důvodů neuvádí konkrétní místa, kde je aktuálně zvýšený dohled. "Stejně tak bude výkon služby posílen i na některých dalších zájmových místech, která si svou povahou vyžadují naši vyšší pozornost," doplnila Pavla Burešová.

Policie bude více kontrolovat také řidiče. "Věnovat se budeme v rámci zvýšeného výkonu služby v souvislosti se silničními kontrolami mj. také převozu zbraní nebo pyrotechnickeho materiálu. Stejně tak se budou kolegové ze služby kriminální policie a vyšetřování zaměřovat např. na monitoring virtuálního prostředí a na případné projevy radikalizace ve společnosti," říká policejní mluvčí.

Lidé se tak na území Plzeňského kraje mohou setkat s policisty vybavenými balistickou ochranou a dlouhými zbraněmi. "Jejich působení v takové výstroji a výzbroji je ryze preventivním bezpečnostním opatřením. Naše hlídky v rámci zvýšeného výkonu služby bude moci veřejnost potkávat na území Plzeňského kraje na vytipovaných místech, akcích či u objektů od dnešního dne, a to včetně kolegů s balistickou ochranou a vyzbrojenými dlouhými zbraněmi," doplnila Pavla Burešová.

Policie potvrdila, že se opatření týká i nadcházejících oslav v Plzni. "Jedna z prvních akcí, které se tato přijatá preventivní bezpečnostní opatření budou týkat, jsou Slavnosti svobody, jež se budou konat v Plzni od 3.-6. května," říká policejní mluvčí.

Opatření budou probíhat do konce září.

"Vláda na základě doporučení Společné zpravodajské skupiny preventivně zvyšuje vybraná bezpečnostní opatření. Zesílená i nově přijatá opatření reagují na současnou bezpečnostní situaci a plánované velké sportovní a společenské akce, které se u nás konají v následujících měsících. Opatření jsou přijatá v rámci platného prvního stupně ohrožení terorismem a budou trvat od 30. dubna do 30. září 2024. Poté ministr vnitra Vít Rakušan předloží vládě jejich vyhodnocení," uvádí vláda v oficiální zprávě.

foto: PČR

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT