Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Společnost Esprit končí! Bude z ní Plzeň - TURISMUS, co bude s Peklem?

17.10.2013 14:47

Společnost Esprit, která už má v Plzni svoji největší slávu za sebou a v poslední době se starala hlavně o Kulturní dům Peklo a Muzeum generála Pattona, skončí. Od nového roku se bude jmenovat Plzeň - TURISMUS.

IMG_6876

Vedení města kývlo na transformaci společnosti Esprit na novou společnost, která má v Plzni sloužit hlavně turismu, provozovat bude Informační centrum a za úkol bude mít plánování oblasti cestovního ruchu. Kromě svého jména přijde společnost i o kulturní dům Peklo a muzeum generála Pattona, které provozuje.

Už od nového roku se společnost Esprit přetransformuje do zcela nové podoby a změní i své jméno. Od 1.ledna 2014 se bude jmenovat Plzeň - TURISMUS. Schválila to rada města a na celé proměně se pracuje už dlouho. Kromě nové náplně a jména, změní společnost i sídlo. Přestěhuje se do Informačního centra na náměstí, které bude také provozovat.

"Ta původní organizace Esprit, která měla na starosti vlastně už jen správu kulturního domu Peklo a provoz Muzea generála Pattona, dostane nový náboj. Bude organizovat cestovní ruch, bude připravovat turistické balíčky pro návštěvníky, ale hlavně bude spolupracovat s místními majiteli jak restauračních zařízení, tak hotelů, aby společnými silami lépe zviditelnili město a to získalo více návštěníků," vysvětluje transformaci náměstek primátor Martin Zrzavecký.

Budoucnost Pekla a Muzea generála Pattona? Možná Plzeň 2015 o.p.s., možná Dominik centrum...

Otázkou tak stále i po několika měsících, co už se o transforamci společnosti mluví, zůstává, jaká je budoucnost kulturního domu Peklo a potažmo i Muzea generála Pattona. "Tam je několik variant. Z logiky věci máme obytnou zónu Sylván jako správce majetku, takže určitě obytná zóna Sylván tam sehraje nějakou roli. Mohla by být správcem, ale samozřejmě nemá kapacitu, ani zkušenosti s tím, aby zajišťovala kulturní akce. V tom případě máme dvě možnosti. Ta jedna možnost se jmenuje Plzeň 2015 o.p.s. a ta druhá je například spolupráce se společností Dominik centrum, která má zkušenosti s provozem Měšťanské besedy," nastínil budoucnost náměstek primátora.

Dominik centrum provozuje Besedu už řadu let a před několika týdny mu město navíc ještě prodloužilo smlouvu až do roku 2018. Více čtěte v článku Besedu v Plzni má dál Dominik centrum. Co bude s Peklem? . Už tehdy náměstkyně pro kulturu a cestovní ruch Eva Herinková řekla, že by byla pro to, aby Peklo měla specializovaná firma. Dominik centrum by tak získal nadvládu nad kulturními domy v centru, kromě Pekla a Besedy totiž aktuálně Plzeň žádný podobný nemá.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
EUC
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT