Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Policisté dopadli dva zloděje. Zatčení se neobešlo bez komplikací

24.05.2021 11:43

Dva zloději skončili v rukou zákona. Jeden z nich před policisty ujížděl. Nebezpečnou jízdu ukončilo násilné zastavení jeho vozidla za využití rámu služebního automobilu.

1

Zlodějům, kteří se v Plzeňském kraji a v Německu dopustili několika krádeží hrozí až pětiletý pobyt za mřížemi. Na rozsudek trestu si počkají ve vazbě. 

Dne 4. května v odpoledních hodinách si policisté Obvodního oddělení Domažlice na náměstí Míru v Domažlicích všimli známé kriminálně závadové osoby, jak nasedá jako spolujezdkyně do osobního vozidla cizí státní poznávací značky.

"Řidič osobního vozidla odjížděl pryč a policisté se za ním vydali a chtěli ho zkontrolovat. Řidič na opakované znamení k zastavení vozidla nereagoval a hlídkám policie ujížděl z Domažlic přes Tlumačov, Nevolice, zpět do Tlumačova na Pelechy. Při nebezpečné jízdě ohrožoval další účastníky silničního provozu a jeho jízdu ukončil až donucovací prostředek sloužící k násilnému zastavení vozidla za využití rámu služebního automobilu," informuje mluvčí policie Dagmar Brožová.

Čtyřiadvacetiletý řidič byl policisty zadržen. Podrobil se zkoušce na přítomnost omamných a psychotropních látek ve slinách, která byla s výsledkem pozitivním na metamfetamin.
Policisté zjistili, že vozidlo, které čtyřiadvacetiletý řidič řídil, bylo odcizeno téhož dne v ranních hodinách v obci Oberviechtach, okres Cham ve Spolkové republice Německo. Na případu začali intenzivně pracovat kriminalisté. "Vyšlo najevo, že zloděj toho má na svědomí mnohem víc. Se svým komplicem se dopustili celkem 19 skutků po celém Plzeňském kraji, ale i ve Spolkové republice Německo. V prosinci 2020 v úmyslu odcizit v obci Meclov osobní vozidlo tovární značky Suzuki násilím do tohoto vozidla vnikl, poškodil spínací skříňku a vytrhl z ní kabely ve snaze vozidlo nastartovat. To se mu však nepodařilo, a tak z přihrádky odcizil alespoň svítilnu a nůž. Majiteli tak způsobil škodu 110 tisíc korun," uvedla Brožová.

Kriminalisté zahájili trestní stíhání čtyřiadvacetiletého muže. "Obvinili ho ze spáchání pokračujícího trestného činu krádež dílem dokonaným a dílem ve stádiu pokusu a trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti. Této trestné činnosti se dopustil i přesto, že byl v posledních třech letech odsouzen a potrestán," informuje Brožová.

Kriminalisté státnímu zástupci spolu se spisovým materiálem doručili podnět k podání návrhu na vzetí obviněného do vazby. Soudce návrh státního zástupce akceptoval, a tak je obviněný stíhán vazebně. Hrozí mu až pětiletý trest odnětí svobody.  

Po několika dnech byl zadržen i druhý z pachatelů. "K zadržení došlo v Mariánských Lázních. Domažličtí kriminalisté zahájili minulý týden trestní stíhání jednatřicetiletého muže, kterého obvinili ze spáchání pokračujících trestných činů krádež dílem dokonaných a dílem ve stádiu pokusu, dále z trestných činů poškození cizí věci, neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a porušování domovní svobody. Obviněn byl pro více než deset skutků," říká mluvčí policie Dagmar Brožová. 
I tento zloděj se dopustil krádeží a dalších trestných činů přesto, že byl rozhodnutím Okresního soudu v Tachově odsouzen mimo jiné za trestný čin krádež k trestu odnětí svobody v trvání 20 měsíců, kdy trest byl vykonán v únoru 2020. Dlouho na svobodě nepobyl. I on putoval v pátek po souhlasu soudce do vazební věznice. Hrozí mu rovněž pětiletý trest odnětí svobody

 

Foto: Milan Janoch

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství