Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

29.05.2024 20:44

Vážná dopravní nehoda u obce Holovousy na severním Plzeňsku

Na místo letěl vrtulník! Zasahují všechny složky IZS

Nové divadlo v Plzni bude nasvíceno zelenou barvou. Připomene Světový den roztroušené sklerózy

30.05.2024 11:05

Už dnes večer bude budova Nového divadla nasvícena zelenou barvou.

Nové divadlo_zelená barva_0524_DJKT

"Ve čtvrtek 30. května si nasvícením Nového divadla zelenou barvou připomeneme Světový den roztroušené sklerózy. Zelená spolu s květem slunečnice symbolizuje osvětovou kampaň týkající se pochopení životního úskalí lidí postižených roztroušenou sklerózou," uvedla mluvčí DJKT.

Světový den RS byl ustanoven v roce 2009 Mezinárodní federací RS a jejími členy pro jednotlivce, skupiny a organizace, které jsou zapojeny do celosvětového hnutí RS a koná se vždy 30.5. Cílem konání tohoto dne je zvýšení informovanosti o roztroušené skleróze, národních RS společnostech a celosvětovém hnutí RS.

"Roztroušená skleróza postihuje mnohočetnými ložisky mozek a míchu. Centrální nervový systém tvoří nervové dráhy (výběžky nervových buněk, po nichž jsou přenášeny nervové vzruchy) a jejich obal (myelin, který slouží jako izolační hmota a umožňuje rychlé vedení vzruchu po nervových vláknech). Nervová vlákna, která mají tento obal (tzv. myelinovou pochvu), nazýváme myelinizovaná. Onemocnění, u nichž dochází k poruše a úbytku této myelinové pochvy, nazýváme souhrnně demyelinizacemi," vysvětlila prof. MUDr. Eva Havrdová, CSc. pro spolek Unie ROSKA.

Více informací naleznete ZDE.

Akci s názvem Roztroušený víkend, která proběhne ve dnech 25. května a 26. května v Krašovská Aktivity centrum v Plzni jako připomenutí a vyjádření podpory všem zasaženým roztroušenou sklerózou, pořádá spolek Unie ROSKA, který se snaží zajistit potřebné podmínky pro důstojný, kvalitní a plnohodnotný život všem pacientům, které zasáhla rána osudu a musí se s tímto onemocněním potýkat. V tyto dny si každý může poslechnout, co vše obnáší život s RS či jaké existují možnosti pro zmírnění projevů této nemoci.

Foto DJKT

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství