Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

31.05.2024 19:06

Voda v některých řekách stoupá

Aktuálně je na 1. stupni vodní nádrž Hracholusky (Mže).

Hrozí povodně, varují meteorologové! Pro část Plzeňského kraje platí extrémní stupeň nebezpečí

31.05.2024 13:55

Meteorologové dnes zpřísnili výstrahu. Očekávají srážky a kvůli nasycení půdy hrozí o víkendu v Plzeňském kraji až třetí stupeň povodňové aktivity.

Radbuza Plzeň Doudevce foto QAP (8)

„Dnešní relativně rychlý postup přeháněk a bouřek k severu nebo severozápadu nebude způsobovat větší problémy, i když sem tam v bouřkovém jádru krátce silně zaprší. Zatím budou intenzivní srážky vynechávat jižní část území, kde je možnost bouřek až večer a v noci,“ uvádí aktuálně Český hydrometeorologický ústav.

Závažnějším rizikem pro odtok vody z krajiny a zvyšování hladin toků bude dle meteorologů přechod do vydatnějšího deště v kombinaci s intenzivními srážkami výraznějších přeháněk v západní části Čech. „Zde se budou srážky objevovat nejčastěji. Jeden z pásů srážek se na západ a severozápad republiky již přemisťuje, aktuálně v něm vyrůstají ojedinělé bouřky na pomezí jižních, středních a východních Čech,“ dodává ČHMÚ.

V platnosti je aktuálně několik výstrah před bouřkami a deštěm i povodněmi. Podrobnosti naleznete ZDE.

Extrémní stupeň nebezpečí hrozí pro část Plzeňského kraje o nadcházejícím víkendu. Výstraha před jevem s vysokou pravděpodobností výskytu: Povodňové ohrožení je v platnosti od 1.6.2024 00:00 do 2.6.2024 18:00. Platí pro Plzeňský kraj, konkrétně pak pro Domažlice, Horšovský Týn, Nýřany, Plzeň, Stod, Stříbro a Tachov.

„Vzhledem k vysokému nasycení a velmi vydatným srážkám očekáváme vzestupy hladin toků pramenících v Českém lese (Mže a přítoky, Radbuza). Během soboty pak dojde k prudkým vzestupům hladin s překročením limitů pro 3. SPA. Kulminace očekáváme během soboty a neděle,“ uvádí meteorologové.

Voda může zaplavovat níže položené obydlené oblasti, komunikace a může způsobit škody v krajině a na majetku. „Doporučujeme sledovat vývoj situace a jeho prognózu (na www.chmi.cz nebo v médiích). Uposlechnout pokynů povodňových orgánů, policie a Hasičského záchranného sboru. Připravit se na možnost dopadů povodně. Některé silnice a mosty mohou být uzavřeny,“ uvádí meteorologové s tím, že lidé by se měli vyvarovat koupání, plavání, jízdy lodí apod. v korytě toku a bezprostředním okolí.

Aktuální stav řek můžete sledovat ZDE.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství