QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

"All blacks" předvedou v pivovaru tanec haka

20.06.2016 11:01

Legendární maorský tanec haka bude v Plzni k vidění naživo a to přímo v podání slavného rugby teamu New Zealand Ambassador´s XV. Čtěte podrobnosti.

ragby

Jeden z nejznámějších ragbyových týmů světa - New Zealand Ambassador´s XV - dorazí už v tomto týdnu do Plzně. V rámci své návštěvy České republiky, při které sehraje přátelské utkání s českým výběrem, bude v Plzni k vidění už ve středu 22. června. Chybět nebude ani legendární maorský tanec.

Známí ragbisté byli v Plzni už v loňském roce a i letos se na západ Čech vrací, aby se opět podívali do Plzeňského Prazdroje. V rámci návštěvy nebude chybět tradiční prohlídka areálu, hráči zavítají také do historických sklepů pivovaru. Pak už se budou věnovat fanouškům.

Haka neboli bojový tanec býval kdysi tančen bojovníky před bitvou. Dnes se stal pravidelnou součástí přípravy novozélandských ragbistů před začátkem každého mezinárodního zápasu. Úplně poprvé jej svým soupeřům a fascinovaným divákům předvedli nejspíše v roce 1905. Pro tanec je specifický bohatý doprovod akustických projevů, pokřiků, gestikulací a grimas.

Samotné vystoupení haka tance je na programu od 16:30.

A proč se novozélandští ragbisté vydají právě do pivovaru? Plzeňský Prazdroj má v poslední době na Novém Zélandu totiž velmi dobrou pověst. "Za posledních deset let jsme vyvezli na Nový Zéland celkem 3.546 hektolitrů plzeňského ležáku, což je více než 700 000 půllitrů piv. V loňském roce byl přitom export rekordní, protože oproti premiérovému exportnímu roku vzrostl už o celých 277 %,“ říká starší obchodní sládek plzeňského pivovaru Václav Berka. "Nový Zéland nyní zažívá velký pivní boom. Milovníci piv tady nejraději ochutnávají piva tradiční výroby, která mají autentickou recepturu, a vaří se z kvalitních surovin, takže právě originálního ležáku Pilsner Urquell si vysoce cení,“ dodává Berka.

FOTO: Plzeňský Prazdroj

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24