Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Den bez tabáku připomene zákaz kouření na nástupišti

26.05.2014 19:45

Platný zákaz kouření na zastávkách hromadné dopravy připomene Den bez tabáku, který je Světovou zdravotnickou organizací vyhlášen na 31. května. Hříšníkům, kteří zákaz porušují, hrozí pokuta až 1500 korun.

IMG_6695

Jedenatřicátý květen je vyhlášen Světovou zdravotnickou organizací jako Den bez tabáku. Kuřáci tak vzpomenou na takřka deset let starý zákon, který je s jejich zlozvykem vyhnal za periferii nástupišť, ze škol, úřadů a nemocnic.

Před čtyřmi lety přišla média s populisticky znějící, leč nepravdivou informací, že je kouření na zastávkách povoleno. Protikuřácký zákon nikdy nepovolil kouření na nástupištích, jen zákaz zúžil na krytá nástupiště a haly.

Vedle protikuřáckého zákona, jehož působnost je v dopravě, školách, úřadech, nemocnicích, je zákaz kouření vyjádřen také v předpisech pro hromadnou přepravu osob. Předpisy pro přepravu řeší věc z opačné strany, nikoli vyjmenováním zakázaných míst, ale celkovým zákazem kouření ve veškerých prostorech pro cestující a ve všech vozech s tím, že dopravce může vyhradit kuřácké koutky.

Bez ohledu na znění protikuřáckého zákona zakazují předpisy pro přepravu osob kouření na všech nástupištích. Porušení přepravního řádu pak mohou postihovat revizoři nebo průvodčí přirážkou až 1500 Kč stejně jako kouření ve vozech.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství