QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Areál v Doudlevcích bude hostit Den s dobrovolnými hasiči

25.05.2016 18:01

Stovky studentů středních škol obsadí v pátek 27. května Škoda sport park v Plzni. Jednotlivá družstva si to mezi sebou rozdají v požárním sportu. Akce je součástí velké náborové kampaně. 

FOTO_QAP_CZ (2)

Město Plzeň na jaře letošního odstartovalo velkou náborouv akci, která má přitáhnout nové lidi do jednotek dobrovolných hasičů. Kromě billboardové akce se teď chystá i jedna, která je zaměřená přesně na cílovou skupinu potenciálních nováčků. Škoda sport park bude v pátek hostit velké klání mezi družstvy studentů ze středních škol v Plzni. Chybět ale nebude ani doprovodný program.

V pátek 27. května se ve sportovním areálu rozhoří souboje mezi jednotlivci i družstvy, připravené budou ale také ukázky hašení, záchrana osoby z věže, k dispozici bude speciální kouřový stan a další. Na atraktivní akci, která potrvá do 9 do 14 hodin, se podílí většina jednotek sboru dobrovolných hasičů v Plzni.

"Chceme podpořit dobrovolné hasiče, pomoci rozšířit jejich řady. Byť je nepotřebujeme každý den, jsou důležitou součástí složek, které přispívají k ochraně zdraví, záchraně lidských životů a naší bezpečnosti,“ uvedl primátor Martin Zrzavecký, který Den s dobrovolnými hasiči zahájí.

Zdolání bariéry i běh v "plné polní"! Na soutěžící studenty nečeká procházka růžovou zahradou...

Město v průběhu příprav akce oslovilo střední školy v Plzni s tím, aby daly dohromady jednotlivá družstva. A úspěch se dostavil. "Zájem nás příjemně překvapil. Přihlásilo se celkem devět středních škol, sestavily 22 družstev. Kromě toho budou soutěžit i jednotlivci. Těch máme přihlášeno zatím 12, ale myslíme si, že se přímo na místě přihlásí další,“ uvedl Petr Liška, vedoucí Odboru krizového řízení Magistrátu města Plzně. Organizátoři předpokládají účast kolem 400 žáků a učitelů, mnohé školy, které nepostavily soutěžní družstva, se zúčastní jako diváci.

Šestičlenná družstva budou muset zdolat poměrně dost náročnou štafetu velmi podobnou požárnímu sportu. Na trati si skutečně některé z disciplín požárního sportu vyzkouší. Budou muset například zdolat nízkou bariéru, překonat okno nebo běžet po nízké kladině. Nejspíš největší zápřah na soutěžící čeká v podobě běhu ve výstroji i s dýchacím přístrojem. Zásahový oblek, přilba i dýchací přístroj jsou totiž dohromady pořádná nálož.

"V nesoutěžním programu představí dobrovolní hasiči ukázky hašení, mobilní techniku, práce ve výškách a záchranu osoby z výškové věže. Pomocí kouřového stanu také nasimulujeme i život ohrožující prostředí. Každý si bude moci vyzkoušet, v jaké situaci se hasiči při zásahu mohou ocitnout,“ uvedl Vlastimil Malina, velitel dobrovolných hasičů v Plzni.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24