QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Areál v Doudlevcích hostil velké klání v hasičském stylu - FOTKY

27.05.2016 14:54

Zhruba dvě stovky studentů dorazily v pátek dopoledne do Škoda sport parku v Plzni na Den s dodbrovolnými hasiči. Do klání se pustily desítky odvážlivců!

DSC_0098
DSC_0016DSC_0011DSC_0041DSC_0071DSC_0093DSC_0098DSC_0117DSC_0147DSC_0174

Speciální měření sil týmů studentů v požárním sportu proběhlo v rámci premiéry akce Den s dobrovolnými hasiči. Akci uspořádalo město spolu s jednotkami dobrovolných hasičů v Plzni v rámci celoroční kampaně, která je zaměřená na lákání nových členů do řad dobrovolných jednotek. Do soutěží se zapojilo přesně 174 studentů ze středních škol v Plzni.

Další desítky studentů, které se aktivně na trať nevidaly, vytvořily důstojnou kulisu hodnou velkých klání. A vydržet toho museli soutěžící hodně. Připravená pro ně byla trasa s řadou těžkých překážek, a to s i v hasičské výstroji s několikakilogramovým dýchacím přístrojem i s helmou na hlavě. Připravená byla ale ukázka záchrany osob z výšky a samozřejmě byla k vidění také hasičská technika.

"Pro město Plzeň je strašně důležité, že dobrovolní hasiči jsou po našem boku, vážíme si jejich práce. Jsem rád, že studenti ze středních škol si mohli tu problematiku vyzkoušet, zasportovali si a možná se i díky této akci k hasičům přidají,“ řekl primátor Martin Zrzavecký, který akci zahájil spolu s místostarostou druhého obvodu Pavlem Janouškovcem.

Do akce vyhecovali studenti i několik učitelů...

 

Do klání se nakonec zapojilo celkem devět středních škol, které sestavily dohromady 22 týmů. "Šestičlenná družstva běžela sportovní štafetu, která se skládala z některých prvků, jež hasiči používají při soutěžích požárního sportu. Šlo například o překonání nízké bariéry, překonání okna, krátký běh po nízké kladině, běh s hasicím přístrojem," popisuje mluvčí města Eva Barborková.

Absolutním vítězem se stal tým D ze Střední průmyslové školy dopravní Plzeň, na druhém místě byl tým B ze stejné školy a třetí skončilo družstvo A z Bezpečnostně právní akademie Plzeň.

"Zpočátku jsem zakopl, potom mi nahoře na zdi trochu uklouzla noha, ale jinak to šlo. Jsem zvyklý trénovat, hasičský běh jsem ale zatím nikdy nezkoušel,“ popsal svůj běh soutěžící Tomáš Klemák z Bezpečnostně právní akademie Plzeň. Ten se musel v rámci závodu jednotlivců, kterého se zúčastnilo 42 chlapců a dívek, obléci do hasičské bundy, na záda si hodit několikakilogramový dýchací přístroj, poté proběhnout přes do písku umístěné pneumatiky a po laně vyšplhat na třímetrovou zeď. K tomuto závodu studenti nakonec vyhecovali i čtyři své pedagogy.

"Překvapilo mě, že u zátěžové soutěže jednotlivců většina dokázala vylézt po laně na třímetrovou bariéru. Musí k tomu být trochu fyzicky zdatní,“ uvedl Miroslav Činatl, dobrovolný hasič, jenž se podílel na organizaci. Podle jeho slov řada ze soutěžících zmínila, že hasičský běh znají. "Myslím si, že někteří z nich už jsou členy dobrovolných hasičů v obcích mimo Plzeň. Ale je to možná ještě také generace, která je aktivní,“ doplnil Miroslav Činatl.

FOTO: Magistrát města Plzně

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24